Now Reading:
Nasamarili 76-godišnjakinju i ukrali joj 40.000 kuna
Full Article 2 minutes read

Nasamarili 76-godišnjakinju i ukrali joj 40.000 kuna

Jučer, 23. studenog u prijepodnevnim satima, prevarena je 76-godišnja žena iz Varaždina, izvijestila je varaždinska policija.

Nepoznata je ženska osoba prethodno telefonom nazvala 76-godišnjakinju i izjavila kako provodi nadzor nad jednim djelatnikom banke jer da ti djelatnici sa računa klijenata „skidaju“ novac, te da odmah ode u banku i neka podigne ušteđevinu. Nakon što je podignula ušteđevinu, nepoznati je muškarac telefonom ponovno nazvao 76-godišnju ženu i predstavio se kao policijski službenik, te najavio dolazak policijskog službenika u njezin stan po novac, obzirom da među ispravnim novčanicama nalaze i krivotvorene novčanice, te da će policijski službenici provjeriti i vratiti novac. Žena je nepoznatom muškarcu koji se predstavio kao policijski službenik predala novac.

Oštećena je 76-godišnjakinja za četrdesetak tisuća kuna. Od nje je zaprimljena kaznena prijava, a policija traga za nepoznatim počiniteljima i otuđenim novcem.

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih kaznenih djela na štetu starijih osoba, ali i ostalih građana, upućujemo na oprez, te se savjetuje sljedeće:

• ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
• ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid
• za svaku službenu osobu možete provjeriti njezin dolazak u instituciji ili organizaciji iz koje dolazi.
• ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku
• kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama
• zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)
• ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
• odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

sjever.hr 24.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.