Now Reading:
Koprivnica, uz Pazin i Rijeku, “najpametniji” je grad u Hrvatskoj!!!
Full Article 3 minutes read

Koprivnica, uz Pazin i Rijeku, “najpametniji” je grad u Hrvatskoj!!!

Pazin, Koprivnica i Rijeka ‘najpametniji’ su gradovi u zemlji, a Križevci su najnapredniji grad na polju zaštite okoliša i održivog razvoja. Proglašenjem najboljih gradova u Smart-city i Eco-city kategoriji, održanom danas u Zagrebu u posebnim, s epidemiološkim mjerama usklađenim uvjetima, završen je naš ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojeg organiziramo u suradnji sa Jutarnjim listom, agencijom Ipsos, te konzultantskom tvrtkom Apsolon.

Za razliku od prethodnih godina kada su i Smart i Eco city nagrade dodjeljivane temeljem prijavljenih projekata gradova, ove godine, pobjednike u Smart-city kategoriji birani su po posebnoj metodologiji koju je osmislila tvrtka Apsolon, a umjesto samo jedne nagrade birani su najbolji gradovi u tri kategorije- veliki, srednji i mali grad. Za titulu su se u finalu, podsjetimo, borili još i Dubrovnik, Karlovac, Pula i Zagreb, Zaprešić, Ivanić Grad, Labin i Poreč, a među malim gradovima Donji Miholjac, Krk, Pregrada i Supetar.

Na svečanoj konferenciji na kojoj su dodijeljene nagrade sudjelovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je čestitao je pobjednicima izbora i svima koji su ušli u najuži krug.

Koprivnica: Najveće potpore IT tvrtkama i start-upovima i najveća stopa odvojeno prikupljenog otpada

‘Jako smo ponosni što nakon prošlogodišnje Eco-city dobivamo i Smart-city nagradu i što smo uspjeli spojiti tri važne osi –  spojili smo znanost, kroz Sveučilište Sjever, start-upove i poduzetništvo kroz novi Inkubator kreativnih industrija, te komunalno gospodarstvo koje smo digli  na izuzetno visoki nivo kroz stopu odvojenog prikupljanja otpada od preko 50 posto i 97 postotnu učinkovitost pročištača i gubicima ispod 10 posto, što je prosjek niži od europskog’, kazao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Zahvalio je Jutarnjem listu i gradonačelnik.hr-u što promoviraju teme koje su bitne za svakodnevni život građana, a čestitao je i svim nominiranim gradovima. ‘Svi mi imamo jednake zadatke i jednako se borimo da omogućimo bolji život našim sugrađanima’, kazao je Jakšić.

Grad Koprivnica pobjedu je izborio prvenstveno zbog najvećeg udjela gradskog proračuna namijenjen potporama za tvrtke koje se bave IKT-om, start-upe i inovacije u kategoriji srednjih gradova (2% proračuna), najvećem broju  programa visokog obrazovanja  (VI. stupanj naviše) u području IKT u kategoriji srednjih gradova (10), te najvećoj stopi  odvojeno sakupljenog otpada u kategoriji srednjih gradova (51%).  Nadalje, Koprivnica je na prvom mjestu i po udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda u kategoriji srednjih gradova (97,8%), a jedan su od rijetkih gradova koji ima strategiju razvoja pametnog grada kao zaseban dokument.

Koprivnica je, nadalje, u samom vrhu po broju potpornih institucija specijaliziranih za IKT, start-upi, inovacije i održivi razvoj u kategoriji srednjih gradova, po parkirnim mjestima na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga u kategoriji srednjih gradova (100%), udjelu biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica u kategoriji srednjih gradova (32%), te  kWh energije koje grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije) u kategoriji srednjih gradova (225 600 kWh). U vrhu su i po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta u kategoriji srednjih gradova (75,8%) te udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada (koji omogućuju identifikaciju vlasnika spremnika npr. primjenom RFID, NFC i sl.) u ukupnom broju spremnika u kategoriji srednjih gradova (99%). I na kraju, najbolji su po prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka.

www.sjever.hr / gradonacelnik.hr


Input your search keywords and press Enter.