Now Reading:
Izraelski veleposlanik Mor šokiran vandalizmom u Varaždinu. “Je li pravo vrijeme da se konačno zabrani pozdrav “Za dom spremni?” – zapitao se Mor!!!
Full Article 2 minutes read

Izraelski veleposlanik Mor šokiran vandalizmom u Varaždinu. “Je li pravo vrijeme da se konačno zabrani pozdrav “Za dom spremni?” – zapitao se Mor!!!

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor šokiran je vandalizmom u Varaždinu gdje je nepoznata osoba prije nekoliko dana nacrtala kukasti križ i slovo U na spomeniku žrtvama holokausta u šetalištu Vatroslava Jagića ispred varaždinske sinagoge. Spomenik je izgrađen od cigli iz ustaškog logora smrti Jasenovca.

Kako prenose nacionalni mediji Mor je duboko šokiran samim činom te ističe da je očekivao da će novi duh pomirenja u Hrvatskoj zaustaviti, naglasio je, one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativiziraju strahote ustaškog režima nad Židovima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovcu.

Po njemu vandalizam u Varaždinu pokazuje da u Hrvatskoj još uvijek ima onih koji nisu naučili ništa iz povijesti i najveće tragedije odnosno ono što su nacisti i njihovi suradnici napravili židovskom narodu.

S druge strane smatra da je incident u Varaždinu prilika da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava „Za dom spremni“. Ujedno je siguran da će nadležne institucije napraviti sve da otkriju počinitelje skrnavljenja spomenika.

www.sjever.hr 24.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.