Now Reading:
Akcija “Pješaci i vozači bicikla oprez!”
Full Article 3 minutes read

Akcija “Pješaci i vozači bicikla oprez!”

Sutra (srijeda), 25. studenoga 2020. godine od 6 do 14 sati policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će preventivno-represivnu akciju “Pješaci i vozači bicikla oprez!”.

Ova akcija prvenstveno je usmjerena prema pješacima i biciklistima, kao najugroženijoj skupini sudionika u cestovnom prometu.

U prvi deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske dogodila se ukupno 371 prometna nesreća (2019. godine 439 prometnih nesreća, što je smanjenje za 68 prometnih nesreća ili 15,49%), sedam prometnih nesreća s poginulim osobama (2019. godine, također sedam nesreća s poginulim osobama) 120 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (2019. godine 158 prometnih nesreća, što je smanjenje za 38 prometnih nesreća ili 24,05%) i 244 prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom (2019. godine 274 prometnih nesreća, što je smanjenje za 30 prometnih nesreća ili 10,95%).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima u 95 prometnih nesreća, dok je vožnja pod utjecajem alkohola utvrđena u 115 prometnih nesreća.

Promatrajući svojstvo sudionika vidljivo je da su vozači osobnih automobila najzastupljeniji sudionici, konkretno u 639 slučaja sudjelovali su u prometnim nesrećama u prvih deset mjeseci ove godine.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine na prometnicama u Međimurskoj županiji smrtno je stradalo sedam sudionika (dva vozača osobnog automobila, vozač teretnog automobila, vozač motocikla i tri pješaka), što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (10) predstavlja smanjenje smrtno stradalih u cestovnom prometu za 30 %. U analiziranom razdoblju teške ozljede u prometnim nesrećama zadobilo je 30 sudionika (17 vozača osobnih automobila, četiri vozača motocikla, vozač traktora, sedam vozača bicikla i vozač mopeda), što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (41) predstavlja smanjenje za 26,83%. Ujedno, lakše su ozlijeđena 124 sudionika (77 vozača osobnog automobila, 12 putnika u osobnom automobilu, 12 vozača bicikla, 14 pješaka, četiri vozača motocikla, tri vozača teretnih automobila i dva vozača mopeda), što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (193) predstavlja smanjenje 35,75%.

Pojačanim nadzorom pješaka i biciklista kroz najavljenu akciju želi se povećati njihova sigurnost u cestovnom prometu te podići svijest o potrebi, ali i zakonskoj obvezi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijama.

Tijekom akcije nadzirat će se kretanje pješaka u prometu s posebnim naglaskom na pravilno prelaženje kolnika te korištenje reflektirajućih materijala.

www.sjever.hr
24.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.