Now Reading:
Martinčević: „Izrugivanje mjerama i pozivanje građana na neodgovornost siguran je put u nove ljudske tragedije“
Full Article 4 minutes read

Martinčević: „Izrugivanje mjerama i pozivanje građana na neodgovornost siguran je put u nove ljudske tragedije“

Zagreb, 23. studenog 2020. – Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru ponovno istaknula važnost epidemioloških mjera i ukazala na neodgovornost pojedinih političara koji ih koriste u dnevnopolitičke svrhe.

„Nakon činjenice da je Varaždinska županija sa 925 zaraženih na 100 tisuća stanovnika postala najugroženija regija u Europi, Nacionalni stožer je gotovo u cjelini prihvatio naš prijedlog uvođenja dodatnih mjera.

Nažalost, odmah po donošenju novih mjera gradonačelnici Varaždina i Novog Marofa, čiji građani čine polovicu teško bolesnih od COVIDA-19 izrazili su svoje neslaganje s mjerama, a tome se pridružio i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina. Isto tako zahtjevi gradonačelnika Čehoka i sličnih za zatvaranjem tvornica, jer kako jasno navode, prihvaćaju samo potpuni lockdown ili ništa, očito šalju poruku da je najbolje napraviti ništa.

Istovremena priča o brzim testovima, koje provodimo uz prosječno dva puta više testiranja od ostatka Hrvatske, dakako nije rješenje nego je samo dodatni pokazatelj raširenosti virusa.

Time su svi oni jasno pokazali tko je proteklih tjedana opstruirao naše napore da se donesu oštrije mjere i sačuva zdravlje naših građana, dok istovremeno Svjetska zdravstvena organizacija objavljuje da je naša susjedna Međimurska županija druga najugroženija u Europi.

U našem slučaju imamo i jednu dodatnu novost, a to je javni zahtjev zastupnika Habijana da trošak obeštećenja zbog zatvaranja djelatnosti u Varaždinskoj županiji plaćaju građani Grada Varaždina i Varaždinske županije, a ne država što je slučaj u cijelom svijetu. Dakle, svima drugima u Hrvatskoj neka plati država, a građani Varaždinske županije neka si plate sami. To je već poznati model nekih stranaka u „borbi“ za našu Županiju.

Nažalost po naše građane to su stavovi i prijedlozi s kojima se u borbi s pandemijom suočavamo, pa razumijemo da se drugi županijski stožeri ne žele izložiti takvim napadima dok ih smrti sugrađana na to ne natjeraju, a neki vjerojatno ni tada. I dalje će se čekati da Nacionalni stožer preuzme odgovornost, a u toj igri straha od odgovornosti nažalost odlaze životi naših sugrađana.

Istaknula bih da su usprkos tezama kako smo mi u Varaždinskoj županiji za lockdown, upravo mjere koje smo uveli način da do potpunog lockdowna ne dođe. Naime, mi smo ovim mjerama zatvorili 3 posto gospodarstva sa ciljem da preostalih 97 posto nastavi raditi, jer je u Varaždinskoj županiji zaposleno 62 tisuće ljudi od čega je 2 tisuće u ugostiteljstvu.

Istovremeno zalažemo se i za ozbiljne mjere pomoći onom djelu gospodarstva koji trenutno nije u mogućnosti raditi i to po modelu Austrije i Njemačke prema kojem se isplaćuje pomoć u iznosu 75%-85% prometa iz studenog prošle godine uz još neke mjere, s čime se slažu i ugostitelji.

Postoji trenutak kada prestaje politika, a počinje borba za zdravlje i živote ljudi, a izrugivanje mjerama i populističko pozivanje građana na neodgovornost, kakvo smo jučer imali priliku vidjeti u Varaždinu i to od onih koji bi trebali biti primjer siguran je put u nove, nažalost nepotrebne ljudske tragedije.“, rekla je Martinčević.

www.sjever.hr 23.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.