Now Reading:
Međimurje: Pozitivnih 129, jedna osoba preminula
Full Article 3 minutes read

Međimurje: Pozitivnih 129, jedna osoba preminula

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 506 osoba, od čega su evidentirana 129 slučaja osoba pozitivnih na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U proteklih 24 sata oporavilo se 159 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1336. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 20.561 uzorak, ne računajući testiranja građana županije u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, u ovom trenutku, hospitalizirano je 87 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 9 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 9 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID-19 pozitivna osoba, ženska osoba stara 75 godina.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 je pozitivno 8 liječnika i 14 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 3 liječnika, 12 medicinskih sestara i 1 bolničar.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije ponovno naglašavaju da je u sadašnjoj fazi pandemije ključno da građani sami znaju prepoznati znakove bolesti, da znaju što učiniti odnosno kako postupiti. U slučaju bolesti ključno je da se građani odmah izoliraju/odnosno odvoje od ukućana, da oboljeli obavijeste svoje kontakte, da oboljeli i njihovi kontakti ostanu u izolaciji/karanteni, da znaju što učiniti ako se klinička slika pogoršava.

Ako šmrcate, grebe vas u grlu ili imate grlobolju, kašljete ili imate čak samo i blago povišenu temperaturu, imate bolove u mišićima ili simptome nalik na gripu liječite se kod kuće, a potrebno bolovanje ćete riješiti tijekom narednih dana s liječnikom obiteljske medicine.

Odvojite se od ostalih članova obitelji, nipošto ne ulazite u vozila javnog prometa, nipošto ne odlazite na posao, djecu s tim znakovima bolesti ne šaljite u školu, niti ne odlazite na skupove, kod prijatelja, u kafiće, teretane i slično.

U ovoj situaciji svatko tko ima simptome može se smatrati COVID-19 bolesnikom. Testiranje je potrebno samo u slučaju ako se ne zna epidemiološka povezanost, odnosno ako u obitelji, radnoj sredini ili okolini gdje se krećemo nema potvrđenog COVID-19 bolesnika.

U slučaju ako znamo da smo bili u kontaktu s osobom kod koje je potvrđena bolest, testiranje nije potrebno već se dijagnoza postavlja na temelju kliničke slike.

Testiranje je uvijek potrebno za posebne kategorije (zaposlene u domovima za starije, zdravstvene radnike ili osobe koje boluju od teških bolesti koje narušavaju obrambeni odgovor organizma).

Obavijestite svoje kontakte da ste oboljeli i da je potrebno da se izoliraju od svojih ukućana i radnih kolega kako ne bi dalje širili bolest u slučaju obolijevanja.

Na stranicama HZJZ – preporuke https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ nalaze se Upute što učiniti ako ste pozitivni na korona virus ili bliski kontakt? https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/kratke-upute-sto-uciniti-ako-ste-pozitivni-na-koronavirus/ kako bi se građani informirali.

U ovoj globalnoj pandemiji koja nas je zadesila, svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite.

sjever.hr

22.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.