Now Reading:
Kudelić: Žao mi je što sugrađani ne shvaćaju ozbiljnost situacije
Full Article 4 minutes read

Kudelić: Žao mi je što sugrađani ne shvaćaju ozbiljnost situacije

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić u nedjelju je podsjetio da je i dalje velik broj novih slučajeva zaraze u Varaždinskoj županiji.

– U posljednja 24 sata 274 nove zaražene osobe. Zabrinjavajuće je da je gotovo svaki drugi uzorak pozitivan na koronavirus. Prema sedmodnevnoj incidenciji, nažalost, i dalje smo prvi u Europi – rekao je Kudelić i dodao da se trenutno u varaždinskoj bolnici na liječenju nalazi 191 osoba oboljela od COVID-19 bolesti, od kojih je 15 na respiratoru, a u posljednja 24 sata umrlo je pet osoba.

– Žalosno je da ljudi ne shvaćaju ozbiljnost situacije. U Općoj bolnici Varaždin od 1.11. umrlo je 56 bolesnika od posljedica koronavirusa. Sedmodnevna incidencija i broj umrlih vrlo je slična scenariju koji smo imali u Italiji prije šest mjeseci. Žao mi je što naši sugrađani ne shvaćaju ozbiljnost situacije i to proglašavaju najobičnijom gripom. To nije najobičnija gripa jer nikada, niti u jednom trenutku, nismo imali u bolnici 15 pacijenata s gripom – kazao je Kudelić.

Ravnatelj je dodao da se broj pacijenata u objedinjenom hitnom bolničku prijemu, u odnosu na prošlu godinu, povećao za 240 posto, prvenstveno zbog epidemije COVID-19 bolesti.

– Jedan od izazova je dovoljna opskrba kisikom, jednim nužnim lijekom kojeg morate imati dostupnog u svakom trenutku u dovoljnoj količini u bolnici. Nijedan bolnički sustav nije dizajniran da izdrži tako velike potrebe za kisikom. Usporedbe radi, teški pacijent koji nije obolio od korone zahtjeva od 2 do 10 litara kisika u minuti, a pacijenti koji su na terapiji tzv. visokim protokom kisika zahtijevaju i preko 50 litara – naglasio je Kudelić.

– Mi smo potrebu prepoznali na vrijeme. U našoj bolnici, samo na ovoj lokaciji, gdje se nalazi polovica od ukupnog broja pacijenata, trenutno se troši preko 80 tisuća litara kisika na sat. Klasične instalacije ne mogu izdržati tako veliki protok kisika. Jučer smo završili s dogradnjom sustava za dobavu kisika. U tom trenutku je dio pacijenata trebalo preseliti iz jedne jedinice intenzivnog liječenja u drugu. To nije šokantno i alarmantno stanje, to je dio planiranih postupaka, koji smo izveli u točno određeno vrijeme i to ne bih nazvao kaotičnim stanjem. Ako se u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu zbrinjava se dva i pol puta više pacijenata nego što je normalno, onda možemo reći da je stanje u Hrvatskoj kaotično. Jučer se nije dogodilo ništa izvanredno – nastavio je ravnatelj bolnice.

Dodao je da je prekjučer u noći uslijed smrzavanja instalacija na spremniku došlo do popuštanja na sigurnosnom ventilu i istjecanja dijela tekućeg kisika iz spremnika. No, na vrijeme su osigurali funkcionalnu rezervu i zahvaljujući brzoj intervenciji djelatnika taj kvar je uklonjen i sustav je pušten u pogon.

– Trenutno opskrba kisikom u Varaždinu nije upitna. Dio pacijenata je preseljen u Novi Marof, instalacije će se nadograditi, trenutno mogu izdržati do 50 pacijenata. Tamo se smještaju pacijenti s manjim zahtjevima za kisikom. Klenovnik, koji je plućna bolnica, stanje s kisikom je nešto bolje i može izdržati stotinjak pacijenata. Zato je trenutačni kapacitet OBV oko 230 mjesta. Svjesni smo da u jednom trenutku možda ni to neće biti dovoljno i zato smo postavili vojne šatore s dodatnom instalacijom s kisikom. Šatori su za smještaj pacijenata u tranzitu, koji se premještaju u Novi Marof i Klenovnik. S obzirom na ovaj priljev pacijenata, očekujemo da će se morati koristiti. Danas smo na 191 pacijentu, imamo rezervu za 40-ak pacijenata i još 30 mjesta u šatorima – rekao je Kudelić.

Prim. Renata Krobot, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, kazala je da svakodnevno primaju pacijente u jako teškom stanju.

– Mjesta zasad u našim jedinicama intenzivnog liječenja imamo, imamo dovoljno respiratora. Ali kad pročitate da je jedna dan manje pacijenata na respiratoru, to znači da su preminuli. Mi smo naučeni na stres i teške situacije, ali ovakvu situaciju s ovom pandemijom i ovakav broj umrlih nitko od nas nije doživio. Najmlađi pacijent trenutno je 1968. godište. Imamo pacijente pretežite dobi od 50 do 65 godina, najstariji ima 79 godina – rekla je Krobot.

n.kalajdžija / sjever.hr

22.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.