Now Reading:
Župan Kolar podijelio 118 stipendija za deficitarna zanimanja
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar podijelio 118 stipendija za deficitarna zanimanja

U subotu, 21. studenog, u Zaboku je održana dodjela učeničkih stipendija Krapinsko-zagorske županije za ovu školsku godinu.

Pravo na stipendiju ostvarilo je 118 učenika, no s obzirom na epidemiološku situaciju ugovore o stipendiranju preuzelo je 6 učenika/učenica. Sveukupno je iz proračuna Krapinsko-zagorske županije za stipendije osigurano 1,4 milijun kuna. Stipendije su se dodjeljivale u tri kategorije; za nadarene učenike gdje su dodijeljene 31 stipendije, prema socijalnom kriteriju također 31 stipendija i za učenike deficitarnih zanimanja gdje je dodijeljeno 56 stipendija. Dodjeli su nazočili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško.

“Čestitam svima koji ste dobili stipendije a ujedno i pročelnici što ulaže sve ove godine u obrazovanje ne samo učenika već i studenata i svakako živi za to da županija bude obrazovni centar ovog dijela naše županije”, izjavila je zamjenica gradonačelnika Đurek.

“Drago mi je da se danas opet susrećemo na dodjeli stipendija za defiticarna zanimanja. Mislim da ova brojka od 56 stipendija u ime Krapinsko-zagorske županije govori puno i da smo zajedničkom suradnjom iznjedrili koja su to zanimanja. Dogovorili smo se, a Krapinsko- zagorska županija je osigurala sredstva da možemo pomoći našim učenicima da završe srednjoškolska zanimanja s time da su deficitarna zanimanja tražena na tržištu rada i da s tim poticajem stvaramo kadar koji će raditi u našim radionama ili u našim uslugama. Osim toga stvaramo potencijalne kolege koje će možda za 5 ili 10 godina otvarati svoje obrte. Učenicima želim da dobro iskoriste novce da završe srednjoškolska zanimanja i da se zaposle na području Krapinsko – zagorske županije jer mislim da su sva deficitarna zanimanja zapošljiva odmah i nadam se da u sedam dana možete imati svoje radno mjesto”, kazao je predsjednik Pleško.

“Nažalost, radi epidemije nismo mogli napraviti svečanost za podjelu učeničkih stipendija za svih 118 učenika, ali ipak smo odlučili da će biti mala svečanost sa 6 učenika, radi poruke koju želimo poslati svim učenicima na području Županije kako bismo im pokazali da im stvaramo uvjete kako bi nakon obrazovanja mogli pronaći zaposlenje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ove godine smo iz proračuna za obrazovanje izdvojili 119,6 milijuna kuna i prema tome podatku smo prvi u Hrvatskoj. To je ono što smo nagovještavali da će ove četiri godine biti najznačajniji projekti”, rekao je župan Kolar.

Na kraju dodijele stipendija župan Kolar se zahvalio predsjednici Društva naša djeca Zabok Sonji Borovčak koja je dobila nagradu za životno djelo.

m.sopek/m.čaržavec/sjever.hr 21.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.