Now Reading:
Zagrebačka, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija na samom vrhu pri izdvajanju za stipendije, evo što kažu župani
Full Article 6 minutes read

Zagrebačka, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija na samom vrhu pri izdvajanju za stipendije, evo što kažu župani

U ovoj izazovnoj godini u kojoj je koronavirus pogodio svaki segment života, moralo je doći i do preraspodjele sredstava unutar županijskih proračuna. Unatoč tome, čini se da su županije odredile prioritete, a jedan od njih je zasigurno obrazovanje za koje su i ove godine izdvojile značajna sredstva.

Portal Župan.hr istražio je koliko županije ove godine planiraju izdvojiti za stipendije, a među onima koje izdvajaju najviše su i tri sa sjevera Hrvatske. Riječ je o Zagrebačkoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj.

Iz Zagrebačke županije su za Sjever.hr kazali kako će u školskoj godini 2020./2021. dodijeliti 75 novih stipendija, i to 45 za učenike te 30 za studente. Za 75 novih stipendista te za 122 „stara stipendista“ koji su zadovoljili uvjete za nastavak financiranja u novoj školskoj godini Zagrebačka županija je osigurala 2.050.000 kuna.

Stipendije za učenike i studente koji moraju imati prebivalište na području Zagrebačke županije dodjeljuju se za svih 12 mjeseci, a mjesečno iznose 600 kuna za učenike i 1200 kuna za studente. Prošle školske godine broj novih stipendija porastao je s 50 na 75, a iznos stipendija za učenike s 500 kn na 600 kn mjesečno, a za studente s 1000 na 1200 kn.

Od 45 stipendija za učenike, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se 20 stipendija, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se 25 stipendija za učenike, od čega 10 za deficitarna zanimanja kao što su pediker, kuhar, slastičar, elektroinstalater, elektromehaničar, strojobravar, bravar, limar, alatničar, tokar, tapetar, stolar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, plinoinstalater, mesar, kemijski čistač, fasader, staklar, krojač, vozač itd.

Od 30 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 15 stipendija, od toga najviše 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se do 15 stipendija.

-U Zagrebačkoj županiji držimo se davno zacrtanog cilja, da je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost. Stoga i proračunska sredstva za tu namjenu redovito prelaze 40 posto proračuna i po tome smo u samom vrhu u Hrvatskoj. Uz stipendije, nagrađivanje najuspješnijih učenika, osiguravanje pomoćnika u nastavi…, najveći dio sredstava namijenjen je kapitalnoj izgradnji. Ovu i sljedeću godinu realizirat će se njih 13 ukupne vrijednosti 140 milijuna kuna. 80 milijuna kuna bit će financirano sredstvima kredita, a ostatak iz proračuna županije. Također, Županija provodi više od 62 milijuna kuna vrijedne energetske obnove 4 škole za što je 27 milijuna kuna povukla iz EU fondova. Korona kriza odrazila se na sve sfere društva, no Zagrebačka županije ne želi biti puki promatrač već je odlučila biti aktivan sudionik i kreator investicija na svom području čime daje zamašnjak bržem gospodarskom oporavku – rekao nam je župan Stjepan Kožić.

Varaždinska županija trenutno ima 107 studenata i učenika stipendista. Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna, pri čemu se stipendije isplaćuju svih 12 mjeseci u godini. Predviđeni proračun za 2021. za stipendiranje je 1.470.000 kuna.

Na ovogodišnji natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2020./21., za koji je rok za podnošenje prijava bio 11. studenoga, učenici i studenti su se prvi put mogli prijaviti i online.

Stipendije se dodjeljuju za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju: za magistre elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, matematike, fizike, engleskog jezika, za doktore medicine (20 stipendija) te za učenike poljoprivrednih smjerova od 1. do 4. razreda srednjih škola „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima te izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti (13 stipendija). Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente (20 stipendija) i učenike (12 stipendija) loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima. Kao i dosad, za svaku grupu stipendija za školsku/akademsku godinu 2020./2021. bit će utvrđena posebna lista reda prvenstva.

-U Varaždinskoj županiji trenutno je oko 5.500 studenata, od čega oko 4.000 redovnih te 1.500 izvanrednih, pri čemu svakako vrijedi istaknuti da oko 20 posto redovnih studenata dobiva stipendije u različitim formama – poručili su iz Županije.

U proračunu Krapinsko-zagorske županije za stipendije je osiguran iznos od 1.342.000 kuna.

Nedavno je završio natječaj za dodjelu učeničkih stipendija, koje se ove godine dodjeljuju u tri kategorije: za nadarene učenike – 30 stipendija u iznosu od 400 kn mjesečno, za učenike s prosjekom ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno za osmi razred osnovne škole od najmanje 4,7, zatim po socijalnom kriteriju – 30 stipendija u iznosu od 400 kuna mjesečno, za učenike s prosjekom ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno za osmi razred osnovne škole od najmanje 2,8 prosjek te stipendije za učenike koji su ove školske godine upisali 1. razred nekog od deficitarnih zanimanja u iznosu od 500 kn mjesečno.

Pravo na učeničku stipendiju ostvarilo je ove godine ukupno 118 učenica i učenika, i to 31 u kategoriji A, 31 u kategoriji B i 56 učenika u kategoriji C.

Prije desetak dana je otvoren natječaj za studentske stipendije, također u tri kategorije: za nadarene studente – 30 stipendija u iznosu od 700 kn mjesečno; ako su studenti prve godine studija (koji su je prvi puta upisali) i ako imaju prosjek ocjena završnog razreda srednje škole najmanje 4,70, ako su studenti ostalih godina studija – da u prethodnoj godini studija imaju prosjek ocjena najmanje 4,0 i ostvareno najmanje 50 ECTS bodova, nadalje, po socijalnom kriteriju – 30 stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno; ako su studenti prve godine studija (koji su je po prvi puta upisali) da imaju prosjek ocjena završnog razreda srednje škole najmanje 2,80, ako su studenti ostalih godina studija – da u prethodnoj godini studija imaju prosjek ocjena najmanje 2,50 i ostvareno najmanje 45 ECTS bodova. Zatim stipendije za studente koji su ove akademske godine upisali 1. godinu nekog od deficitarnih zanimanja u iznosu od 800 kn mjesečno, što je ujedno i veći iznos nego lani. Pravo podnošenja zahtjeva imaju studenti koji su akademske godine 2020./2021. upisali godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine, integriranog preddiplomskog idiplomskog studija farmacije, integriranog preddiplomskog i diplomskog studija matematike – nastavnički smjer, integriranog preddiplomskog i diplomskog studijafizike – nastavnički smjer, integriranog preddiplomskog i diplomskog studija biologije i kemije – nastavnički smjer. Rok za podnošenje zahtjeva je do 19. studenog 2020. godine.

Ovo je naše najbolje ulaganje u budućnost, uz sve infrastrukturne projekte koje radimo poput energetskih obnove škola, gradnji novih sportskih dvorana, dogradnji škola. Ovo je jasan znak mladim ljudima da vodimo brigu o njihovom školovanju i da želimo njihovim roditeljima pomoći kroz njihovo školovanje, pratimo njihov razvoj te da računamo na njih kroz tržište rada – rekao je župan Željko Kolar.

m.furlan/sjever.hr/zupan.hr 21.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.