Now Reading:
TOTALNA KARANTENA Ptičja gripa na Vindijinoj farmi: U tijeku eutanazija peradi
Full Article 2 minutes read

TOTALNA KARANTENA Ptičja gripa na Vindijinoj farmi: U tijeku eutanazija peradi

Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestio kako je na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije utvrđena je influenca ptica podtipa H5N8.

Riječ je o farmi Delovi u općini Virje koja je u vlasništvu tvrtke Vindon, u sastavu Poslovnog sustava Vindija.

Iz Vindona su istaknuli kako su na prvu sumnju moguće prisutnosti virusa influence ptica na lokacijski dislociranoj farmi odmah pokrenute sve potrebne aktivnosti laboratorijskih ispitivanja, kao i promptno uvođenje svih mjera biozaštite te trenutnog preventivnog stavljanja farme u totalnu karantenu tj. zabranu prometa svih životinja i opreme, u i sa farme.

– Po potvrdi prisutnosti virusa influence ptica, ovlaštena državna tijela službeno su pokrenula obavezno određivanje svih propisanih mjera za suzbijanje širenja virusa, sukladno zakonima i svim pripadajućim naredbama, uz trajni nadzor provedbe od strane nadležnih državnih institucija. Postupak unutar same farme sa zaraženom peradi ovisi o provedenom epidemiološkom istraživanju od strane nadležnih institucija i prema tom nalazu se provode svi sljedeći koraci, uključujući eutanaziju peradi, iako virus ne predstavlja opasnost od zaraze za ljude – izvijestili su iz tvrtke Vindon.

Kako se radi o samo jednog farmi i jednoj lokaciji od njih više u sustavu proizvodnje purećeg mesa, reprogramom unutar proizvodnih planova osigurat će se dostatnost svježe puretine i purećih proizvoda za sve potrebe kontinuirane opskrbe, istaknuli su iz te tvrtke.

m.furlan/sjever.hr 20.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.