Now Reading:
Mjesec borbe protiv ovisnosti: Međimurje ispod hrvatskog prosjeka, ali problem nije zanemariv
Full Article 3 minutes read

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Međimurje ispod hrvatskog prosjeka, ali problem nije zanemariv

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija za medije povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, od 15. studenog do 15. prosinca.

Namjera je osvijestiti problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, a posebno droga.

Diana Uvodić Đurić, voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, naglasila je da je na našim prostorima alkohol najstarije i najraširenije sredstvo ovisnosti.

– Alkoholizam je jedna od bolesti o kojoj se još uvijek nerado i premalo govori. Podaci koje imamo samo su vrh sante leda jer ne obuhvaćaju sve koji taj problem imaju. Ta dijagnoza krije se iza brojnih drugih oštećenja zdravlja. Kad govorimo o alkoholizmu govorimo o bolesti cijele obitelji. U Hrvatskoj se procjenjuje, jer ne postoji registar alkoholičara, da je oko 250 tisuća osoba koje se liječe zbog alkoholizma. Ako se pribroje članovi obitelji, preko milijun osoba trpi zbog nečijeg prekomjernog pijenja – rekla je Uvodić Đurić.

Što se tiče ilegalnih droga, trend je rizičnog korištenja marihuane i u Europi i u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji. Oko 16 posto mladih, u dobi 15-16 godina, barem je jednom probalo marihuanu. U Međimurju je 111 ovisnika o opijatima i ta brojka je stabilna. Prije dvije godine bilo ih je 104, prošle godine 119.

– Međimurje je sa stopom liječenih ovisnika o opijatima od 123 na 100 tisuća stanovnika ispod hrvatskog prosjeka od 185. Nemamo gorući problem, ali ne možemo reći da nemamo problem i da je zanemariv – dodala je Uvodić Đurić.

Voditeljica školskih preventivnih programa Ivana Šimunić kazala je da su teme vezane uz ovisnost o internetu, odnosno prekomjerno korištenje interneta, i sve zastupljenije ovisnosti o igrama na sreću, kockanje i klađenje kod adolescenata.

Koordinatorica školskih programa Andreja Zadravec Baranašić dodala je da se pet godina provode preventivni programi, a ukupno je uključeno 226 učitelja koji provode program, 32 stručna suradnika i 3600 učenika osnovnih škola.

Predsjednik Upravnog odbora Zaklada za prevenciju Međimurske županije Branko Sušec istaknuo je da Međimurska županija među prvima osnovala jednu takvu zakladu i da je među najvećim donatorima. Načelniku Policijske uprave međimurske uručio je računalo koje će se koristiti u programima borbe protiv ovisnosti.

– Grupa za droge ima vrijedne rezultate svake godine, preko 50 kaznenih djela se utvrdi, a svi naši policijski službenici imaju oko 200 zapljena – rekao je načelnik PU međimurske Ivan Sokač te poručio da je zajedničko djelovanje formula za uspjeh.

n.kalajdžija / sjever.hr

20.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.