Now Reading:
Dosad testirano preko preko 20% Međimuraca, u Županijsku bolnicu Čakovec stiglo 11 medicinskih djelatnika
Full Article 4 minutes read

Dosad testirano preko preko 20% Međimuraca, u Županijsku bolnicu Čakovec stiglo 11 medicinskih djelatnika

Na današnjoj konferenciji za medije međimurskog Stožera civilne zaštite župan Matija Posavec rekao je da je, s obzirom na jučerašnji praznik, bilo nešto manje uzetih uzorka – 409, no to je i dalje iznad prosjeka.

– Mi smo s današnjim brojkama došli na preko 20% ukupnog testiranja našeg stanovišta jer se sva testiranja ne obavljaju u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo, nego se uzorci uzimaju i u drugim hrvatskim krajevima, laboratorijima i u nekim drugim ustanovama – rekao je.

U ovom trenutku su aktivna 1174 slučaja zaraze koronavirusom.

– Vidjet ćemo kakvo će nam biti i dalje stanje s prihvatom pacijenata u naše zdravstvene ustanove. Mi vrlo ozbiljno razmišljamo o sekundarnom respiracijskom centru – istaknuo je župan i dodao da su o tome planirali raspravljati s ministrom zdravstva Vilijem Berošom koji je trebao posjetiti Međimurje, no zbog zaraze koronavirusom, posjet je odgođen.

-Mi ćemo i dalje raditi i pratiti cijelu situaciju koja je i sukladno tome donositi određene odluke, uvažavajući i situaciju koja je sa zdravstvom i općenito situaciju koja je u Međimurju – kazao je.

Govoreći o brzim antigenskim testovima, kazao je kako su važni jer mogu dati jasniju sliku prenošenja zaraze.

-Uzet će se jedna lokacija uz granicu, obzirom da su žarišta i u susjednoj Slovenija, a dosta ljudi tamo radi, jedna škola osnovna, jedna srednja gdje su učenici putnici, da vidimo koliko je zaraze u javnom prijevozu ili u čekanju autobusa. Što se tiče same nastave, u Hrvatskoj nigdje, a ima županija koje su gore od Međimurske, nema on line nastave. Ima prema potrebi, ako je netko pozitivan pa cijeli razred ide u samoizolaciju. Brojke zaraženih u osnovnim školama u ovom trenutku su 0,15 posto u osnovnim, 0,65 posto u srednjim školama. Ali mislim da ne bi bilo loše da barem jedan dio srednjoškolskih učenika bude na on line nastavi. To je na stolu i raspravljamo. Ako liječnici vele da bi nam to za tjedan ili deset dana moglo smanjiti broj oboljelih osoba, mi ćemo u to ići – pojasnio je.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal rekla je da je jučer bio nešto blaži dan.

-Sada u toj brojci ne sudjeluju samo PCR testovi, nego i brzi antigenski testovi, ali i klinička dijagnoza koja se postavlja u onim situacijama kada je jedan od članova obitelji dokazano pozitivan na koronavirus, onda i ostali članovi ukoliko razviju simptome tipične za covid, se također evidentiraju kao pozitivne osobe istaknula je Payerl Pal te dodala da je 7-dnevna i 14-dnevna incidencija i dalje vrlo visoka za Međimurje.

-Ne vidimo za sada neke naznake pada širenja same epidemije – dodala je.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak rekao je da je na bolničkom liječenju trenutno 97 pacijenata.

-Nažalost, imamo troje preminulih tijekom u proteklih 24 sata, uglavnom visoke i vrlo visoke dobi s brojnim komorbiditetima. Ono što je nama još uvijek dobar i zadovoljavajući podatak je da nešto malo više samo od 3% djelatnika naše bolnice je pozitivno i negdje oko 2,5 posto u samoizolaciji. Samim time, imamo određeni kapacitet još uvijek za dobro voditi skrb za covid bolesnike i ove ostale neoboljele od covida – rekao je te predstavio i „pojačanje” koje je stiglo u bolnicu.

-Danas predstavljamo i pomoć koja nam je stigla iz naših prijateljskih zdravstvenih ustanova, iz Magdalene, Sv. Duha i Krapinskih Toplica. Ukupno 11 djelatnika, uglavnom srednjeg i višeg medicinskog obrazovanja koje ćemo itekako upotrijebiti za pomoć na našim odjelima za skrb covid pozitivnih bolesnika – kazao je.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Vladimira Križaj-Grabant rekla je da Zavod radi kao i do sada, zaprima oko 30% više poziva i ima veći broj intervencija, posebice vikendom. Trenutno je u Zavodu 7 djelatnika oboljelih od koronavirusa, a 6 ih je u samoizolaciji.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata i predstavnica udruge liječnika koje su jučer uputile apel međimurskoj javnosti zbog ozbiljne situacija s koronavirusom Renata Čulinović Čaić zahvalila je članovima lokalnog stožera koji su nakon apela pozvali na zajednički sastanak.

-Dogovorili smo neke mjere koje će Stožer preporučiti prema nacionalnom Stožeru, nadamo se da će nacionalni Stožer sve to skupa prihvatiti, a te mjere se svakako baziraju na preporukama i prijedlozima liječničkih udruga – kazala je.

m.furlan/sjever.hr 19.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.