Now Reading:
Dan sjećanja obilježen komemoracijama na grobovima heroja i misom za Domovinu
Full Article 2 minutes read

Dan sjećanja obilježen komemoracijama na grobovima heroja i misom za Domovinu

U prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u obrani Vukovara u utorak je nastavljena spomen-manifestacija „7. dani sjećanja na Vukovar – Ni sjene više nema 2020″, koju organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec.

Prigodnom komemoracijom, delegacija dragovoljaca, veterana i invalida Domovinskog rata na lepoglavskom je novom groblju odala počast Vinku Andrijaniću, ubijenom na Ovčari 20. studenog 1991., te Dragutinu Godinići Bađi, poginulom 8. studenog u Borovu Naselju.
U počast žrtvama, svijeća je zapaljena i na spomen obilježju u Kamenici.

Na groblju u Kamenici, na posljednjem počivalištu Stjepana Vusića, poginulome 18. studenog 1991. u Borovu Naselju prilikom pokušaja proboja iz opkoljenog grada, položeni su buketi i zapaljene svijeće, a poklonili su mu se članovi njegove obitelji, kolege hrvatski branitelji, predstavnici grada Ivanca, gradski i županijski vijećnici, delegacija Policijske postaje Ivanec i drugi.

Potom su na njihovim grobovima položeni buketi i zapaljene svijeće, te je uz molitvu odana počast i Tomi Jamboru i Josipu Kapustiću, ubijenima 20. studenog 1991. godine na Ovčari.

??

Program je nastavljen kod spomen obilježja u Ivancu polaganjem bijelih ruža i molitvom za sve stradale, koju je predvodio vlč. Kristijan Stojko.
Pijetet žrtvama odan i u župnoj crkvi Svete Marije Magdalene u Ivancu, gdje su Svetu misu za Domovinu predslavili ivanečki župnik, vlč. Kristijan Stojko i župni vikar Andrija Kišiček.

Zbog iznimno teške epidemiološke situacije na području Ivanca i šire, pojedini djelovi programa održavali su se u skladu s odlukama i preporukama nadležnih institucija.

Organizatori cjelokupnog programa programa, UDVDR Ogranak Ivanec, HVIDR-a Ivanec, Grad Ivanec i župa Ivanec usuglasili su se da tradicionalna Kolona sjećanja ove godine neće biti održana, a građani su pozvani da paljenjem svijeća kod svojih kuća odaju počast svim stradalima.

Ovogodišnji ‘7. Dani sjećanja na Vukovar – Ni sjene više nema 2020.’ bit će nastavljeni s još nekim prigodnim programima, prilagođenima trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Kompletan program sjećanja, koji se sastoji od nekoliko događanja kroz godinu, organizira i provodi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, uz pomoć i suradnju kolega iz HVIDR-a Ivanec.
Pokrovitelji su mu Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Ivanec, a u njegovoj provedbi pomaže i župa Ivanec.

www.sjever.hr

19.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.