Now Reading:
VUGRIN: “Lockdown i policijski sat sigurno ne dolaze u obzir”
Full Article 2 minutes read

VUGRIN: “Lockdown i policijski sat sigurno ne dolaze u obzir”

O tome zašto se ne poštuju epidemiološke mjere i kako to spriječiti u emisiji Otvoreno pričali su načelnik Stožera Varaždinske županije Robert Vugrin, pomoćnica ravnatelja HZJZ Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Robert Vugrin rekao je kako prema službenim stranicama Svjetske zdravstvene organizacije koja na sedmodnevnoj bazi analizira incidencije, Varaždinska županija je preuzela neslavnu čelnu poziciju unutar europskih zemalja.

Mi već deset dana kontinuirano bilježimo unutar sedam dana 1500 slučajeva. Incidencija je to od visokih 900. Situacija je vjerojatno puno gora. Mi smo dostigli svoje limite testiranja. Zavod za javno zdravstvo ima kapacitet 700 uzoraka dnevno za testiranje. Tu ulaze uzorci koji se testiraju za bolnički sustav, preventivno i komercijalno, rekao je Vugrin.

Vugrin je istaknuo kako se u Varaždinskoj županiji testira dvostruko više nego je hrvatski prosjek.

Uveli smo manje restriktivne mjere pogotovo ako se usporedimo sa zemljama koje su imale sličnu incidenciju, a uvele su znatno jače restriktivne mjere. Unutar 2-3 tjedan te su mjere polučile rezultate i krivulja se prelomila.

Robert Vugrin je istaknuo kako lockdown i policijski sat sigurno ne dolaze u obzir.

Dolazi u obzir eventualno parcijalno ograničavanje unutar pojedinih djelatnosti. Iz današnje perspektive Republika Hrvatska je reagirala u ožujku prerestriktivno, dodao je.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bubas-ne-donositi-odluke-u-panici-trut-zatvorimo-li-sve-sve-ce-u-ilegalu-sikic-zivot-nije-samo-covid-15005444

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 18.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.