Now Reading:
Međimurska županija obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje
Full Article 2 minutes read

Međimurska županija obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje

Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Župan Matija Posavec kazao je kako je obilježavanje Dana sjećanja danas posebno važno jer živimo u novonormalnim okolnostima, u teškim, turbulentnim i izazovnim vremenima kada strepimo iz dana u dan što će biti sutra.

-Bez obzira kako teško bilo, one temeljne ljudske i društvene vrijednosti poput poštovanja i zahvalnosti moraju se baštiniti, bez obzira na vrijeme u kojem živimo. Upravo poštovanje i zahvalnost dužni smo dati kao znak sjećanja na događanje od kolovoza do 18. studenog 1991. godine kada su mnogi Međimurci odlazili i kao pripadnici zasebne policijske postrojbe PU međimurske i varaždinske, kada su mnogi pojedinci, organizirane skupine odlazili na vukovarsko područje braniti svoju domovinu – rekao je župan Posavec.

Uime branitelja obratio se Zvonko Horvatić koji je posjetio kako su četiri pripadnika Zasebne postrojbe PU međimurske ubijena na Ovčari, šestorica je izgubila živote u izravnim borbama u Vukovaru i Borovu naselju, a jedan se vodi kao nestali. 36 pripadnika bilo je ranjeno, a 26 ih je završilo u srpskim koncentracijskim logorima.

Temelj hrvatske države ostvaren je jedino i isključivo na žrtvi branitelja Domovinskog rata, rekao je Horvatić te kazao kako je ponosan što je dio generacije kojoj se ostvario stoljetni san svih Hrvata.

-U ovoj 2020. imamo i neviđenog neprijatelja, pandemiju koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet. 1991. godine mi, hrvatski branitelji, bili smo na prvoj crti bojišnice, danas su to liječnici, medicinske sestre i zdravstveno osoblje. Sada, kao i 91., potrebno nam je zajedništvo više nego ikada – poručio je.

Prije okupljanja u Perivoju Zrinskih, program obilježavanja započeo je polaganjem vijenca na spomen ploču kod igrališta NK „Sloga“ Čakovec i svetom misom za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara i Škabrnje.

Potom je formirana kolona sjećanja ispred crkve sv. Antuna Padovanskog, a kretala se do Vukovarske ulice gdje su zapaljene svijeće, pa sve do Trga republike i Perivoja Zrinskih.

m.furlan/sjever.hr 18.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.