Now Reading:
“Ime Rudolfa Perešina kao istinskog heroja Domovinskog rata na nebu svijetli kao najsjajnija zvijezda” – potpisan ugovor za nastavak izgradnje Spomen hiže
Full Article 4 minutes read

“Ime Rudolfa Perešina kao istinskog heroja Domovinskog rata na nebu svijetli kao najsjajnija zvijezda” – potpisan ugovor za nastavak izgradnje Spomen hiže

stubica

U Gornjoj Stubici u utorak je potpisan ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje Spomen hiže Rudofla Perešina vrijedan 1,2 milijuna kuna.

Velečasni Dubravko Škrlin Hren, predsjednik Društva Rudolf Perešin, izrazio je zadovoljstvo što se radovi na hiži nastavljaju „kako bi i dalje nastavio živjeti i u budućim generacijama naš Rudolf Perešin koji je na ovim bregima rođen, koji je u našoj župnoj crkvi u Gornjoj Stubici kršten, odavde krenuo i učinio velika djela koja će ostati u trajnom sjećanju povijesti hrvatskoga naroda”.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić zahvalio je Vladi što je na prošlogodišnjoj sjednici u Krapini odobrila i osigurala milijun kuna za nastavak izgradnje te Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji što financijski prate ovaj projekt.

-Potpisali smo ugovor vrijedan 1,2 milijuna kuna, očekivan završetak radova po uvođenju u posao je 60 dana. Nadam se da će i Ministarstvo branitelja, Vlada RH I Grad Zagreb i KZŽ nastaviti financirati ovaj projekt i da ćemo sljedeći ugovor s drugim izvođačem potpisati u spomen hiži Rudolfa Perešina, kad se realizira drugi dio ugovora.

Ovim ugovorom je predviđena izgradnja krovišta, postavljanje stolarije, izgradnja fasade i ovojnice i to znači, cilj nam je bio, da ove godine zatvorimo spomen hižu u građevinskom smislu, da bude što manje izložena vremenskim nepogodama i da iduće godine možemo nastaviti s instalacijskim radovima – pojasnio je Krizmanić.

Izaslanica ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Marijana Tkalec rekla je da je Vlada prošle godina donijela odluku kojom se ovaj projekt financira iznosom od milijun kuna, a još 2018. godine Ministarstvo branitelja dodijelilo je 60.000 kuna Društvu Rudolfa Perešina preko projekta sufinanciranja izgradnje spomen obilježja.

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što je potpisan ugovor kojim će se stvoriti uvjeti za finalnu fazu opremanja i stavljanja hiže u funkciju.

-S ovogodišnjim učešćem od 150 tisuća kuna, to će biti 575 tisuća kuna koliko je Županija sudjelovala u ovoj izgradnji. Mi smo i u sljedećoj godini osigurali, sukladno nekom našem dogovoru, iznos od 150 tisuća kuna da se ti radovi mogu dalje kontinuirao nastaviti. Ako se postigne nekakav dogovor da, sukladno troškovniku, koliko je novaca potrebno za završetak kompletnog projekta u jednom četverokutu između ministarstva, odnosno Vlade RH, Grada Zagreba, Županije i Općine, spremni smo i rebalansom proračuna osigurati i dodatna sredstva, kako bi se hiža što prije dovršila.

Potpisivanje je simbolično uoči pada grada heroja Vukovara kada se prisjećamo svih stradalih branitelja i civila u Vukovaru, Škabrnji i drugim mjestima, ali i svih branitelja stradalih u Domovinskom ratu – kazao je Kolar te završio:

Sigurno ime Rudolfa Perešina kao istinskog heroja Domovinskog rata onako na nebu svijetli kao najsjajnija zvijezda”, rekao je Kolar i kazao kako su ponosni što je „takav jedan veliki hrvatski sin potekao upravo iz našeg područja, Gupčevog kraja”.

m. furlan/sjever.hr 18.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.