Now Reading:
Uvodna konferencija projekta „Nemirni uMirovljenici“ u Novom Marofu: Animirati i obogatiti život umirovljenicima
Full Article 5 minutes read

Uvodna konferencija projekta „Nemirni uMirovljenici“ u Novom Marofu: Animirati i obogatiti život umirovljenicima

U ponedjeljak je u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ održana uvodna konferencija projekta „Nemirni uMirovljenici“, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.), u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika (referentni broj: UP.04.2.1.09).

Ciljevi projekta su unaprijediti kapacitete udruga umirovljenika koje djeluju na području Grada Novi Marof, Grada Varaždinske Toplice i obližnjih općina za provođenje programa aktivnog starenja zasnovanih na međusektorskoj i međugeneracijskoj suradnji i unaprijediti kapacitete ključnih dionika koje djeluju na području Grada Novi Marof, Grada Varaždinske Toplice i obližnjih općina za uspostavljanje modela socijalne inovacije putem kojeg se osigurava aktivno i participativno sudjelovanje umirovljenika u održivom razvoju lokalnih zajednica.

„Mi smo prošle godine završili jedan krasan projekt “Evergreen 54+”, koji je obuhvaćao, hajdemo reći, „predumirovljeničku“ i umirovljeničku skupinu. Tri naše umirovljeničke udruge bile su aktivne u tom projektu pa smo i iz tog razloga krenuli svi zajedno u pripremu ovog projekta. Mnogi su se pronašli u tome, dodatno se kreativno izražavali i to je dobar put na koji način animirati i obogatiti život našim umirovljenicima. Drago mi je da smo prošli, da smo zadovoljili sve kriterije i krećemo s provedbom“, rekao je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, koji je na uvodnoj konferenciji predstavio Prioritete razvoja Grada Novog Marofa u kontekstu unapređenja kvalitete života starijih osoba i njihove veće socijalne uključenosti.

Dodao je kako neće biti jednostavno, s obzirom na čitavu problematiku i epidemiološke mjere, no istaknuo je kako je najvažnije da vodi briga o umirovljenicima na način da im se pružaju neki novi i drugačiji sadržaji, a ne samo oni klasični, na koje su već navikli.

„Kod umirovljenika je često prisutan osjećaj neiskorištenosti u kontekstu razvoja lokalne zajednice kojoj pripadaju. Nedostaju nam prilagođeni modeli za volontiranje umirovljenika i prijenos znanja. Programi cjeloživotnog učenja nisu prilagođeni potrebama umirovljenika i nemaju međugeneracijsku interakciju. Ovaj projekt nudi promjenu“, istaknuo je Franjo Bogičević. predsjednik Udruge umirovljenika Novi Marof, jedne od najstarijih i najbrojnijih udruga umirovljenika u Varaždinskoj županiji. Kao razloge uključenja u projekt istaknuo je i nemogućnost umirovljenika da svojim resursima osiguraju zadovoljenje socijalnih i kulturnih potreba i činjenicu da odlaskom u mirovinu može doći do gubitka interesa i samopoštovanja.

„Biti umirovljenik ne znači da si prestao s aktivnim življenjem, upravo suprotno, biti nemiran znači istraživati i težiti stalno novim iskustvima i novim znanjima, a ovaj projekt umirovljenicima pruža mogućnost samostalnog uključivanja, rada na sebi i afirmacije u društvo kojem pripadaju“, naglasila je Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, koja je ujedno predstavila predviđene aktivnosti i oblike uključivanja u projekt u naredne dvije godine.

U prvoj godini projekta provodit će se:

• Razvoj i provedba lokalnih programa u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika (dramska skupina, plesna skupina, zbor, kreativno pisanje i slušaonice Evergreen in NM

• Program jačanja različitih vještina u lokalnoj zajednici uključivat će kino Marof za seniore, Živu knjižnicu i Novomarofski modni buvljak

• Kroz program cjeloživotnog učenja provodit će se tečaj informatike za odrasle i radionice „I mi možemo koristiti e-usluge i e-aplikacije“

U drugoj godini provedbe projekta razvijat će se:

• Program dnevnog boravka

• Socijalne inovacije u radu s umirovljenicima – razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnog društva, kroz program inovacije za umirovljenike „Senior lab“

• Razvoj i provedba programa međugeneracijske suradnje kroz produkciju kazališne predstave i glazbenog koncerta.

„U okviru projektnih aktivnosti predviđeno je sudjelovanje minimalno 260 umirovljenika iz grada Novi Marof (uključujući ruralna naselja koja administrativno potpadaju pod Grad) iz obližnjih općina (Breznica, Breznički Hum, Ljubeščica i Visoko) i obližnjeg grada Varaždinske Toplice kao i upravljačka tijela Udruge umirovljenika Novi Marof i Zajedno. Ciljana skupina su i ostali ključni dionici za poboljšanje življenja umirovljenika i unapređivanje kapaciteta udruga umirovljenika – organizacije civilnog društva, gradovi/općine i javne ustanove koje djeluju na međužupanijskoj razini“, navela je Dorotea Solomun, vanjska stručnjakinja na projektu.

Nositelj Projekta je Udruga umirovljenika Novi Marof, a projektni partneri Udruga umirovljenika „Zajedno”, Centar tradicijske kulture Varaždin, Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Grad Novi Marof.

Ukupna vrijednost projekta je 842.971,71 kn od čega je 85 % osigurano temeljem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok je obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Razdoblje provedbe projekta: 19.10.2020. – 18.10.2022.

Sadržaj tiskovine isključiva je odgovornost Udruge umirovljenika Novi Marof.

sjever.hr

17.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.