Now Reading:
Muška ekipa AK Varaždin prvak Hrvatske u maratonu
Full Article 5 minutes read

Muška ekipa AK Varaždin prvak Hrvatske u maratonu

U nedjelju je na Plitvičkim jezerima u odličnoj organizaciji AK Plitvice održan jubilarni 35. Plitvički maraton. Svakako jedan od najtežih, ali ujedno i jedan od naših najljepših maratona jer zaista je poseban događaj trčati u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvice.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera uspjeli su organizirati održavanje ovog tradicionalnog i cijenjenog maratona. Iz tog razloga je puno toga oko same utrke bilo mnogo skromnije u odnosu na prijašnje godine, ali ni to sve nimalo nije umanjilo ljepotu i draž Plitvičkog maratona.

Što se tiče samih brojki, naravno da je zbog navedenog bilo dosta manje natjecatelja, ali najbitnije da se maraton ipak održao. Ukupno je u svim utrkama (5 km, 21 km i 42 km) nastupilo 330 natjecatelja.

Utrku na 5 km uspješno je završilo 73 natjecatelja, a najbolji je bio Josip Oulovsky (16:53), dok je u ženskoj konkurenciji u pravoj trening utrci uvjerljivo pobijedila članica AK Varaždin Maja Pačarić u vremenu 19:06.

Utrku na 21 km uspješno je završilo 128 natjecatelja, a pobjednik je bio Ivan Dračar (AK Agram) – 1:13:35 te u ženskoj konkurenciji Valentina Valjak (NIVA SPORT) – 1:44:46. U ovoj utrci i AK Varaždin je imao svoje predstavnike, a istrčali su slijedeće rezultate: 30. Željko Miklaužić – 1:50:21, 34. Janko Havaš – 1:51:24, 35. Dario Dilber – 1:51:30 i 91. Juraj Havaš – 2:12:47. U ženskoj konkurenciji Ana Sajko bila je 7. s 1:57:48.

S obzirom da se utrka maratona bodovala za Pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske odlučili su se za nastup u trenutno najjačem sastavu. Tako je u “razgledavanje” nacionalnog parka Plitvice, stazom dužine 42 km krenula petorka u sastavu: Andrej Hladnik, Matija Zadravec, Zoran Križanić, Dinko Solić i Melko Ciglar. Znalo se da su dečki dobri, da su marljivo trenirali kroz cijelu godinu i zaista bi bila šteta da se ovaj maraton nije održao, a oni ne istrče ono za što su se marljivo spremali. No, oni ne samo da su jako dobro istrčali, već bi u žargonu rekli da su doslovce “razvalili”!

Najbolji je bio Andrej Hladnik na 4. mjestu s 2:46:00 i novim osobnim rekordom na ovoj iznimno teškoj stazi. Andrej je cijelu utrku kontrolirao i u drugom dijelu još ubrzao te na samom kraju stizao trećeplasiranog Ivana Bulića (AK Dubrovnik) – 2:45:48, no nedostajalo je još samo 12 sekundi do pobjedničkog postolja. U klubu uopće ne sumnjaju da je kroz Andrejev evidentni veliki napredak i pobjedničko postolje samo pitanje vremena.

5. mjesto s odlično i pametno istrčanom utrkom te izvrsnim rezultatom – 2:48:42 osvojio je Matija Zadravec. Mata je s Andrejem bio sve do 32. km, a onda je iz opreznosti i sigurnosti radije malo “prikočil” i uspješno završio utrku.

Na 6. mjesto i možda veliko iznenađenje za mnoge (no ne i za varaždinski klub) plasirao se Zoran Križanić koji je u svojem premijernom nastupu u maratonu istrčao također odličnih 2:54:59. Bez obzira na težinu, sigurno će mu ovaj maraton ostati u trajnom i nezaboravnom sjećanju. Naravno, kao i svima ostalima.

Na 14. mjesto plasirao se Dinko Solić koji je također istrčao vrlo dobru utrku i na ovoj iznimno teškoj stazi uspio istrčati svoj novi osobni rekord koji sada iznosi 3:12:23. Da nije bio na Transverzali Ivanščice prošli tjedan, vjerojatno bi bila još koja minuta manje.

A posebna čestitka ide i još jednom novom klupskom maratoncu, Melku Ciglaru koji je također istrčao svoj prvi maraton u vremenu 3:30:58 i osvojio 29. mjesto. Da nije bilo grčeva pred sam kraj utrke vjerojatno bi i njegovo vrijeme bilo još minutu, dvije bolje.

Inače, pobjednik maratona je Goran Murić (AK Forca) koji je maraton istrčao za odličnih 2:41:11. dok se na 2. mjesto plasirao Dejan Radanac (AK Sljeme) istrčavši 2:43:03.

Za ekipno PH bodovalo se troje najboljih iz kluba, a varaždinski dečki u sastavu: Andrej Hladnik, Matija Zadravec i Zoran Križanić sa zbirnim vremenom 8:29:41 uvjerljivo su pobijedili i time postali prvaci Hrvatske za 2020. godinu. Drugo mjesto osvojili su dečki iz AK Forca (8:49:48), a treće ekipa AK Sljeme (9:17:30).

AK Varaždin je imao predstavnika i u štafetnoj utrci – Hrvoja Rupčića čija je ekipa VUJEC RUNNING TEAM YING osvojila odlično 2. mjesto.

Inače, i 2017. AK Varaždin je bio prvak (Goričanec, Cenko, Huzjak).

„Svojim trudom, požrtvovnošću, pametnom utrkom, suradnjom u velikom dijelu staze, samo su pokazali kako ekipa treba funkcionirati i kako je ova ujednačenost put do uspjeha. Još jedno, bravo za dečke te naravno i sve naše ostale koji su trčali ove nedjelje u Plitvicama. Jedno od najljepših i najugodnijih iznenađenja dogodilo se na samom povratku u Varaždin kad su nas dočekali mnogi članovi našeg kluba. Time su samo dokazali koliko cijene i vrednuju ovaj uspjeh, a samim time da im je očito i drago da su dio ovog kluba. Hvala na dočeku jer to je zaista nešto posebno i jedinstveno“, poručuju iz AK Varaždin.

sjever.hr

17.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.