Now Reading:
Krapina nastavlja s ozelenjivanjem – nove sadnice na području grada
Full Article 3 minutes read

Krapina nastavlja s ozelenjivanjem – nove sadnice na području grada

U ovo idealno vrijeme za sadnju drveća i ukrasnog bilja, Grada Krapina je u suradnji s tvrtkom Krakom d.o.o, odlučio posaditi nove sadnice drveća na području Grada.

Ukupno su zasađena 72 srebrnolisna javora, 5 kuglastih javora, 3 viseće višnje te 250 sadnica lovorvišnje.

Srebrnolisni javori zasađeni su na sljedećim lokacijama: Ulica Andrije Hebranga gdje je formiran drvored od parkirališta ispod Gradskog groblja pa do Ulice Radobojska cesta. U Ulici Miroslava Krleže posađen je drvored nasuprot Tri Križa, od završetka Groblja pa do križanja s Ulicom Grigora Viteza. U Šetalištu prof. Ivana Vrancea posađen je drvored od križanja Ulice prof. Dragutina Gorjanovića Krambergera, prema parkiralištu Hušnjakovo.

Također, na Šetalištu Dobrovoljnih darivatelja krvi, posađeni su novi javori na mjestima na kojima su se prethodne sadnice osušile. Javori su zasađeni i na igralištu u Strahinju, na dječjem igralištu u Škarićevom i na novouređenom dječjem igralištu u Žutnici. Kod novoizgrađenog pružnog prijelaza u Šetalištu Vilibalda Sluge zasađene se sadnice kuglastog javora. Ispred pedijatrijskih ordinacija kod Doma zdravlja Krapina gdje se nalazi dječje igralište također su posađeni javori. Namjera nam je da se u popodnevnim satima tijekom ljetnog perioda zasjeni igralište.

U Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda na slobodne lokacije posađene su viseće japanske višnje te kuglasti javori. Krošnja kuglastog javora je ovalno široka, često isto toliko široka koliko i visoka (okrugla). Najčešće se održava na veličinu do 3m promjera krošnje.

Kora je smeđa do sivosmeđa, glatka, u starosti ispucala. Listovi su mu u proljeće kod listanja malo crvenkasto obojeni, a kasnije se razviju u tamnozelene sjajne. U jesen su intenzivno žuti. Cvate u travnju neprimjetnim žutozelenim cvjetovima. 

U Šetalištu Prof. Ivana Vrancea u duljini od 180 metara nasuprot igrališta Osnovne Škole Augusta Cesarca zasađene su sadnice lovor višnje kako bi se u budućnosti formirala živa ograda. Cvjetovi su sitni, bijele boje, skupljeni u 15 cm dugi grozdasti cvat. Cvatu u travnju i svibnju.  Plodovi su okrugli, crne boje i pojavljuju se u jesen. Listovi ovog grma nalik su  listovima lovora, a plodovi  podsjećaju na višnje.  Zbog te dvije sličnosti je ova biljka dobila naziv lovor višnja. Sadnice lovor višnje su također zasađene na igralištu Šabac te na Gradskom groblju Krapina. Često posjetitelji i turisti kažu kako je Krapina predivan gradić bogat zelenilom, a kroz ovakva „zelena“ ulaganja samo će još i više proljepšati. Zelenilo na kojem ćemo moći „pasati“ oči blagotvorno će djelovati i na zdravlje.

www.sjever.hr

17.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.