Now Reading:
Još jedan korak ka čišćoj i ljepšoj Lepoglavi – Škvarić: Želimo podići razinu odvajanja otpada
Full Article 4 minutes read

Još jedan korak ka čišćoj i ljepšoj Lepoglavi – Škvarić: Želimo podići razinu odvajanja otpada

U ponedjeljak je u Lepoglavi mobilno reciklažno dvorište počielo s prikupljanjem otpada po naseljima cijelog gradskog područja.

Gradonačelnik Marijan Škvarić je naglasio da Grad Lepoglava ima mnoge ideje i rješava probleme.

– Danas s ponosom možemo pokazati da smo napravili još jedan bitni projekt koji je u interesu naših građana. Ne samo da smo ovaj projekt realizirali zbog pridržavanja zakona, nego ovaj naš kraja između Ivančice i Ravne gore želimo učiniti još ljepšim i ekološkim. Uspješno smo nabavili mobilno reciklažno dvorište javljanjem na fondove EU. Ukupna vrijednost je 135 tisuća kuna, a od fondova smo dobili povrat preko 110 tisuća kuna. Time su građani Lepoglave dobili mogućnost ne samo da imaju odvajanje otpada na kućnom pragu, nego i reciklažno dvorište minimalno svaka tri mjeseca dolazi u njihovo naselje i mogu dodatno odvajati još pojedine frakcije otpada. Želimo podići razinu odvajanja otpada. Imali smo sad nešto manje od 20 posto, ali s ovakvim mogućnostima i edukacijom želimo to podići preko 30 posto – rekao je Škvarić.

Direktor Ivkoma Edo Rajh kazao je da Građani Lepoglave odvajaju blizu 22 posto.

– Moglo bi biti bolje jer bi mogla biti i disciplina drugačija u tom odvajanju i nadamo se da će reciklažno dvorište tome pridonijeti. Otpad koji se prikupi u reciklažnom dvorištu, ako i sav odvojivi otpad, odvozi se oporabiteljima koji se time bave. Ivkom će odvoziti onim tvrtkama s kojima ima ugovor – rekao je Rajh i dodao da će se tu moći prikupljati više otpada nego na kućnom pragu, odnosno u reciklažnom dvorištu u Ivancu s kojim Grad Lepoglava ima ugovor i gdje se dosad prikupljao otpad.

Željko Horvat, direktor Tehnixa, uvjeren je da će mobilno reciklažno dvorište biti vrlo pristupačno građanima Lepoglave i 16 naselja.

– Oni koji kod kuće odvoje otpad, više neće morati voziti dalje, nego praktički na kućnom pragu. U ovom mobilnom reciklažnom dvorištu otpad se ne obrađuje, nego se samo privremeno skladišti, a kasnije će Ivkom to preuzeti i zbrinuti do krajnjeg oporabitelja koji će to pokušati natrag vratiti u novi proizvod. Ukupni kapacitet za 48 vrsta otpada je oko 1.800 kilograma, ali je konstrukcijsko rješenje tako napravljeno da ima svoju vagu i ne dozvoljava bilo kakvo procjeđivanje ili prosipanje tog otpada. Svojim rješenjem mobilno reciklažno dvorište nikako neće utjecati na okoliš ni bukom ni mirisom ni vibracijom – pojasnio je Horvat.

Mobilno će reciklažno dvorište obilaziti svako naselje grada Lepoglave jedanput u razdoblju od tri mjeseca, a otpad iz svojih kućanstava građani će moći besplatno odlagati u primjerenim količinama.

Osim nabave jedinice mobilnog reciklažnog dvorišta, kroz ostale aktivnosti projekta građani će biti informirani o pravilnom gospodarenju otpadom i funkcioniranju mobilnog reciklažnog dvorišta putem raznih izobrazno-informativnih aktivnosti.

Projekt Mobilno reciklažno dvorište u Gradu Lepoglavi sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., odnosno iz Kohezijskog fonda. Ugovorom sklopljenim između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Lepoglave kao Korisnika bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, Gradu Lepoglavi odobreno je sufinanciranje projekta u iznosu od 115.694,44 kune što je 85 % prihvatljivih troškova projekta.

Raspored odvoza otpada putem mobilnog reciklažnog dvorišta nalazi se u prilogu članka, kao i popis otpada koji možete predati. Kako bi mogli predati otpad iz vašeg kućanstva u reciklažno dvorište, sa sobom ponesite osobnu iskaznicu i zadnji plaćeni račun za zbrinjavanje otpada.

Dodatne informacije možete dobiti i putem telefona na broj 042/494-313.

n.kalajdžija / sjever.hr

16.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.