Now Reading:
Ministar Beroš u Varaždinu: „Došao sam dati podršku, epidemiološka situacija na sjeveru nije najoptimalnija”
Full Article 5 minutes read

Ministar Beroš u Varaždinu: „Došao sam dati podršku, epidemiološka situacija na sjeveru nije najoptimalnija”

Opću bolnicu Varaždin danas je posjetio ministar zdravstva Vili Beroš.

-Došao sam suportirati nastojanja lokalnih zdravstvenih i županijskih vlasti u najboljem nalaženju odgovora na ovu ugrozu koja je ekstremna. Svjedočite i sami da zadnjih dana epidemiološka situacija na sjeveru zemlje nije najoptimalnija, stoga je potpuno jasno da se povećava i pritisak na zdravstveni sustav – rekao je ministar.

Dodao je da je čitava bolnica promijenila svoj uobičajeni koncept funkcioniranja i da su mnoge stvari drugačije, ali da se ne smiju zanemariti ni ostali pacijenti. Kazao je i da je itekako potrebna suradnja i pomaganje, ne samo između pojedinih županija, nego i na nivou RH.
-Jedino tako, anticipirajući potrebe možemo stvarati jedan zajednički obrambeni sustav u borbi protiv ove bolesti – istaknuo je Beroš i dodao:

-Mogli bi satima pričati o tome kojim su sve izazovima odgovarali proteklih dana, počevši do infrastrukture naših bolnica koje su sve starije od više desetljeća i potreba za kisikom. Izloženi smo novim izazovima. Uobičajeno se dosad u medicini upotrebljavalo od 5 do 10 litara kisika po bolesniku, međutim ovo je bolest koja zahtijeva daleko veće količine kisika i na to treba adekvatno odgovoriti. Sretni smo što i poduzetnici i vlasnici određenih firmi, svi skupa zajedno doprinose nalaženju rješenja. Ista stvar je svugdje u zemlji, zato je od iznimne važnosti što smo promišljali u Zagrebu, Dubravu kao centar gdje se liječe najteži covid-19 pozitivni bolesnici i sve je to naš zdravstveni odgovor na ovu ugrozu koji je vrlo bitan.

Beroš je također kazao da je važna odgovornost svih nas jer svi skupa možemo doprinijeti svojim ponašanjem sprječavanju širenja virusa i dodatnog porasta novozaraženih i priljeva u zdravstvene ustanove.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li se i u Hrvatskoj, kao u nekim zemljama u okruženju uvesti oštrije mjere, Beroš je rekao da smatra da se na lokalnoj razini najbolje zna o vrlo specifičnim elementima koje uključuju gospodarske aktivnosti.

-Već dugo imamo tu intenciju da one mjere koje se donose na županijskim stožerima se slažu kao mozaik i nakon toga Nacionalni stožer donosi svoje mjere. Podržavam aktivnosti koje idu na pooštravanje mjera ukoliko epidemiološka situacija nije pod kontrolom – rekao je ministar i zaključio:

Lockdown ne dolazi ni na koji način u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir. Ono na što možemo utjecati je ponovo ograničiti određena okupljanja, utjecati na radno vrijeme pojedinih ugostiteljskih i ostalih objekata. Prioritet nam je održati gospodarske aktivnosti jer ukoliko one stanu, svi smo u problemu.

Župan Radimir Čačić rekao je da se nada se da bi mogli polako ići prema zaustavljanju rasta broja novooboljelih, iako se još uvijek prosječno za desetak ljudi dnevno povećavaju brojevi u bolnicama.

– Sad smo na 156, paralelno dižemo kapacitete. Očekujemo da ćemo u bolnički kapacitetima doći na barem, 230 plus ove rezerve ovdje. To znači da otprilike pola naših kapaciteta u Klenovniku, i više, u Klenovniku gotovo cijeli kapacitet ide u covid. Ako se nastavi ova dinamika, obavijestili smo ministra, osobno sam to podcrtao, svi smo toga svjesni, zatražit ćemo oštrije mjere jer nemamo drugog izlaza. Razumijemo probleme, ali zdravlje prije svega. Dakle, kad govorim o ugostiteljstvu, tu ćemo biti prisiljeni još restriktivne mjere tražiti, u najmanju ruku pomak s 22 na 20 sati – kazao je.

Dodao je i da je do sada napravljeno 35 tisuća testova, u županiji u kojoj je realno 165 tisuća stanovnika.

– Do kraja godine ćemo svakog trećeg imati testiranog. Kad se uključe brzi testovi, očekujem da s prvim mjesecom možemo doći do polovice punoljetnog stanovništva testirano – kazao je.

– Mi ovdje imamo problem da zaraza ulazi u proizvodnju, naše hale s po par stotina proizvodnih radnika po nalogu epidemiologa trebaju ići u zatvaranje. Dobit ćemo spontani lockdown, a to je najgore što nam se može dogoditi – istaknuo je župan.

Ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić kazao je da su svi pacijenti u bolnici teški bolesnici s upalom pluća, svi redom na kisiku, 16 ih se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, a 15 je na respiratoru.

– Ovako velik broj bolesnika zahtijeva kompletnu reorganizaciju načina rada bolnice. OBV je regionalna bolnica koja djeluje na tri lokacije – Varaždin Klenovnik i Novi Marof i ima veliki broj zaposlenika, no u ovom trenutku čak 90 djelatnika bolnice izbačeno je iz stroja upravo zahvaljujući zarazi koronavirusom. Od toga su većina medicinske sestre. U ovako iznimno teškim uvjetima OBV ne može funkcionirati sama i bitna je mobilizacija opreme i ljudstva koja se odvija putem Ministarstva zdravstva – dodao je.

Rekao je da je ministar Beroš uložio velike napore da pomogne održati sustav u OBV. Podsjetio je da su iz Ministarstva u OBV stigla tri respiratora, dodatna tri su kupljena, pet ih je kupljeno sredstvima Županije, a dodatna dva putem donacijskih sredstava i bolnica u ovom trenutku raspolaže s 23 respiratora za liječenje covid-19 bolesnika, a dva su u funkciji za ostale bolesnike.

Ponovio da je jučer u Varaždin iz Zagreba stiglo 10 medicinskih sestara na ispomoć.

– Sedmodnevna incidencija na području Varaždinske županije je preko 1.500 i u sljedećih desetak dana očekujemo prijem dodatnih 150 bolesnika. U kontinuitetu imamo porast broja hospitaliziranih jer je to bolest koja se dugotrajno liječi i zahtijeva posebne uvjete – kazao je.

Postavljeni šatori služe kao funkcionalna rezerva te za slučaj da se naglo poveća broj bolesnika.

– Većina hladnog programa se morala ugasiti, još uvijek se rade određene dijagnostičke pretrage i pregledi, a nadamo se da će se epidemiološka situacija uskoro ustabiliti i postići obrtaj pacijenata – rekao je ravnatelj i naglasio da na dnevnoj bazi imaju 10-ak novih hospitaliziranih, a prema sada raspoloživim kapacitetima i predviđanjima, u sljedećih 7 dana neće biti potrebe za šatorima.

foto: n-kalajdžija

mf i ak/sjever.hr

14.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.