Now Reading:
JOŠ DRASTIČNIJE MJERE U SLOVENIJI Promjene i na granici
Full Article 2 minutes read

JOŠ DRASTIČNIJE MJERE U SLOVENIJI Promjene i na granici

Slovenska vlada donijela je još mjera čiji je cilj ograničiti širenje koronavirusa i sačuvati kapacitet zdravstva.

Među tim je mjerama zaustavljanje javnog prijevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste obitelji ili zajedničkog kućanstva. Zatvorene su i sve trgovine koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

Odluka kojom se – uz važeću zabranu kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima, te zabranu napuštanja matičnih općina osim u izuzetnim slučajevima – zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba izvan kruga obitelji ili zajedničkog kućanstva, stupa na snagu danas, piše Poslovni dnevnik.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekao je jučer da se zabranjuju bilo kakva zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja, no bez svadbenih svečanosti osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Budući da je situacija s razvojem epidemije kritična i u svim susjednim državama, donesena je i odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inozemstvo u trajanju 48 sati i povratak bez karantene ili negativnog testa na covid-19 za osobe koje u inozemstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište.

Posjet članovima obitelji izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućen samo za one zemlje koje su u Europskoj uniji, pojasnio je Hojs, a prenosi Poslovni.

-Namjera novih restriktivnih mjera je da se u iduća dva tjedna bitno smanji broj novih hospitalizacija zbog covida-19 i broj novih dnevnih zaraza i to je jedini način da se vrijeme pred novogodišnje praznike, uz neke restrikcije, ponovo vrati u normalu, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Prema njegovim je riječima prvo zatvaranje koje je 25. listopada proglasila vlada bilo “djelomice uspješno” jer je smanjilo širenje drugog vala epidemije s “eksponencijalnog” na “linearan” rast, a sad je potreban dodatan napor i strpljivost svih da se stanje dodatno dovede pod kontrolu jer bi inače posljedice mogle biti dugotrajno štetne.

Gnatar je rekao i da će režim ulaska i izlaska iz Slovenije biti zaoštren i zbog toga jer je primijećeno da je u danima vikenda, koristeći dosadašnje izuzetke, preko granice s Hrvatskom znalo ići i do 17 tisuća osoba, što se novim mjerama nastoji spriječiti jer importirani slučajevi zaraze više nisu rijetki.

www.sjever.hr/poslovni.hr

13.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.