Now Reading:
Pogledajte izgled novog gradskog parka u Tomislavovoj ulici
Full Article 3 minutes read

Pogledajte izgled novog gradskog parka u Tomislavovoj ulici

U trenutku gradnje nadvožnjaka preko željezničke pruge u Bjelovarskoj ulici te rekonstrukcije Željezničkog kolodvora u Križevcima, kako bi se u potpunosti uredio taj dio grada, Grad Križevci kreće s uređenjem parka pored željezničkog kolodvora.

Novi park u Ulici kralja Tomislava prostirat će se na gotovo 10 tisuća kvadratnih metara, a bit će napravljan u znak sjećanja na prirodoslovca i liječnika Josipa Kalasancija Schlossera koji je od 1844. do 1854. godine živio u Križevcima, radio kao županijski liječnik i obnašao funkciju gradskog vijećnika. Osim toga, posebno je znamenit što je šetnjama po Kalniku u društvu Ljudevita Vukotinovića krenuo u prva istraživanja botanike. Tako je 1869. godine Josip Schlosser izdao prvu knjigu o autohtonoj hrvatskoj flori „Flora Croatica“ koja je sadržavala herbarij s opisima vrsta.

Ovaj park bit će podijeljen u tri cjeline od kojih će se u prvoj obilježiti sjećanje na Schlossera i njegov rad postavljanjem 26 betonskih ploča na kojima će se tehnikom grafičkog betona izvesti ilustracije listova herbarija s legendom koja ističe biljnu vrstu.

U drugoj cjelini nalazit će se izvor pitke vode za osvježenje građana po uzoru na brojne druge suvremene gradove, dok će se u trećoj nuditi prostor odmor i pogled na skulpturu. Autorice idejnog rješenja uređenja gradskog parka u Tomislavovoj ulici su Kornelija Benyovsky Šoštarić i Diana Špirić, a procijenjena vrijednost uređenja parka iznosi oko 3 milijuna kuna. Kroz cijeli park prolazit će šetnica uz koju će biti posađene 23 biljne vrste, uglavnom drveće i trajnice stvarajući tako cjelinu koja pruža bogatu hortikulturalnu i botaničku raznovrsnost biljnih vrsta.

„Ovaj dio grada prva je točka dodira posjetitelja, turista, ali i nas građana kad dođemo u Križevce iz smjera Zagreba odnosno Bjelovara. Do sada je cijeli taj dio bio prazan, no izgradnjom nadvožnjaka, rekonstrukcijom Željezničkog kolodvora i uređenjem parkinga, izgradnjom rotora na križanju Ulice Marcela Kiepacha i Gundulićeve te sada gradskog parka ovaj dio grada dobit će sasvim novi izgled. Svaki trg i svaki park ogledalo je grada i treba ga prikazati u najboljem mogućem svjetlu pa će tako ovaj park, postavljen u znak sjećanja na našeg sugrađanina Schlossera, biti na ponos svih nas Križevčana,“ izjavio je gradonačelnik Mario Rajn.

www.sjever.hr/krizevci.hr 12.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.