Now Reading:
Počinje realizacija najvećeg EU projekta u Varaždinskoj županiji, izgradnja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama
Full Article 3 minutes read

Počinje realizacija najvećeg EU projekta u Varaždinskoj županiji, izgradnja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

U Varaždinskim Toplicama danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Riječ je o najvećem EU projektu u Varaždinskoj županiji, ukupne vrijednosti 112.775.377,17 kuna, nakon provedenog postupka javne nabave za radove, dok je vrijednost projekta prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava 107.094.765,49 kuna.

Nacionalni centar, poznat i kao Spinalni centar, bit će površine 6.721 četvorni metar, a bit će izgrađen pokraj postojećeg objekta Terme i u njemu će se zbrinjavati pacijenti s bolestima i ozljedama kralježničke moždine iz cijele Hrvatske. Svrha projekta je povećanje dostupnosti i kvalitete pružanja sveobuhvatne pomoći za pacijente s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima.

Ravnatelj topličke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju dr. Denis Kovačić kazao je da će se Spinalni centar graditi iznad objekta Terme.
-Bit će na tri etaže, imati oko 7 tisuća kvadrata i 80-ak kreveta različite kategorije, nekoliko apartmana samostalnog življenja, gdje će se ti ljudi nakon procesa rehabilitacije koja traje od tri do šest mjeseci boravak u našoj ustanovi, moći prilagoditi zajedno sa svojim obiteljima za prelazak u nekakve normalne uvjete kućnog života. Tamo su i prostori za predavanja, za polikliniku, obilje prostora za fizikalnu terapiju, centralna praonica rublja za cijelu bolnicu – rekao je Kovačić.

Čačić: „Prostor za liječenje svih u Hrvatskoj, pa i šire”

Potpisivanju ugovora nazočio je i župan Radimir Čačić koji je istaknuo da to nisu toplice Varaždinske županije, nego prostor za liječenje i rehabilitaciju svih u ovoj zemlji, pa i šire .
-Ovo današnje financiranje je 83 milijuna Europe, 24 milijuna Ministarstvo zdravstva i vlastita sredstva 5,7 milijuna. Po strukturi vidite da su Europa i država stala iza ovog projekta koji je državni, o tome nema spora. To nije lječilište za građane Varaždinske županije ili Varaždinskih Toplica, tako je i trebalo biti – kazao je župan.

Obrativši se okupljenima, pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić posebno je pohvalio Varaždinsku županiju:
-U pozivu od 2014. do 2020. Varaždinska županija je povukla 209 milijuna kuna za zdravstvene ustanove, što je ako ne najbolje, onda u gornjem domu i to pokazuje kvalitetan rad i simbiozu kako Županije, djelatnika, administracije, zdravstvenih ustanova, tako i Ministarstva zdravstva koje je uvijek u tom segmentu podrška. Nadamo se da ćemo i u sljedećem pozivu do 2027. pripremiti nove projekte koji će poboljšavati kapacitete i zdravstvenu zaštitu u cjelini.

Ugovor o izvođenju radova vrijedan 88.131.307,49 kuna s PDV-om potpisan je s tvrtkom Radnik d.d. iz Križevaca, a direktor tvrtke, Mirko Habijanec, rekao je da će Spinalni centar imati ukupno pet etaža.
-Imamo ovdje oko 7 tisuća kvadrata, 6,5 neto, odnosno 7,5 bruto. To je klasična armirano-betonska skeletna konstrukcija s oko 20 i nešto tisuća kvadrata oplate, oko 8 tisuća kubika betona i oko 800 tona armature.
Fasade su etic standard, gore je čelični most s lijepim terasama i vidikovcem – rekao je Habijanec dodavši da će se prije početka radova morati izmjestiti postojeći termalni izvor sa svim instalacijama, kako bi cijeli bolnički sustav i dalje funkcionirao.

Rok za izgradnju Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine je 16 mjeseci.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborski zastupnik Anđelko Stričak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, zamjenik župana Robert Vugrin, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Željko Bedeković i drugi uzvanici.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

12.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.