Now Reading:
Energetski obnovljena i SŠ Bedekovčina. Kolar: „Strukovno obrazovanje je izuzetno bitno za naše gospodarstvo”
Full Article 4 minutes read

Energetski obnovljena i SŠ Bedekovčina. Kolar: „Strukovno obrazovanje je izuzetno bitno za naše gospodarstvo”

Krapinsko-zagorska županija privodi kraju drugi ciklus energetskih obnova škola na području županije, a danas je službeno završena obnova Srednje škole Bedekovčina.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta jer, ističe, sredina mora prepoznati projekt, a Razvojna agencija i Županija moraju svakodnevno surađivati da bi jedan tako veliki projekt težak 8,7 milijuna kuna bio završen na vrijeme.

-Ne samo da smo ovim projektom napravili puno bolje uvjete za rad učenica i učenika, profesorica i profesora u samoj srednjoj školi, već smo i vizuru Bedekovčine promijenili na bolje. Strukovno obrazovanje je izuzetno bitno za gospodarstvo KZŽ i mogu reći da je ova srednja škola rasadnik kadrova za malo i srednje poduzetništvo. Stoga mi je, kao županu, izuzetno bitno da stvorimo što bolje uvjete – rekao je Kolar.

Podsjetio je da je kao jedan od strateških projekata za Krapinsko-zagorsku županiji u planu i novi dio škole odnosno poligona za strukovnu školu u Bedekovčini u vrijednosti 22 milijuna kuna.

-Htjeli smo da to bude jedan centar kompetentnosti i vjerujem da će u drugom valu, kada će ići ponovno natječaj, Bedekovčina naći tu svoje mjesto zahvaljujući kvaliteti kadrova koji tu rade i kvaliteti nastave koje tu pružaju – dodao je župan.

Rekao je da s ovom školom, uz školu u Konjščini, završavaju ciklus druge faze energetskih obnova škola na području KZŽ.

-Nadam se da će Ministarstvo raspisati i treću fazu, mi jesmo spremno i ponovno ćemo prijaviti minimalno šest škola za energetsku obnovu, a to bi značilo opet investicije od minimalno 60 milijuna kuna. To je jasna poruka koju sam rekao na početku svog drugog mandata, da je obrazovanje jedan od prioriteta, uz zdravstvo, u ovom četverogodišnjem mandatu i mislim da to dokazujemo iz dana u dan – naglasio je župan Željko Kolar.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban čestitao je izvođačima radovima, ravnateljici te županu koji je prepoznao potrebu energetske obnove.

-Zadovoljan sam ovakvim objektom, prekrasno se uklopio u ovaj okoliš, uz postojeće objekte. Općina Bedekovčina dobila je jedan reprezentativan objekt koji pokazuje da svakim danom idemo sve više naprijed. Želim da buduće generacije naše djece imaju dobre uvjete za stjecanje znanja da mogu doprinijeti razvoju i našeg lijepog razvoja i naše Hrvatske. Želja nam je da ove prostore proširimo, da naša višegodišnja suradnja s Veleučilištem Krapina urodi plodom i da se nekadašnja bivša Građevinska škola pokrene ovdje i da možemo i ovaj oblik obrazovanja pružiti našim žiteljima – rekao je Ban.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Makar
podsjetila je da je riječ o projektu prijavljenom i odobrenom za sufinanciranje u sklopu javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije za zgrade javnog sektora, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Fonda za regionalni razvoj.

-Ukupna vrijednost je 8,6 milijuna kuna, iz čega su bespovratna sredstva iz operativnog programa 4 milijuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,8 milijuna, a sredstva osnivača, Krapinsko-zagorske županije, 2,7 milijuna kuna. Planirani rezultat ovog projekta je postizanje uštede toplinske energije od 53,87 posto – objasnila je pročelnica Makar.

Da je energetska obnova SŠ Bedekovčina bila nužna, istaknula je ravnateljica škole Vera Hrvoj.
-Prije obnove krovovi su prokišnjavali, ljuštili se stropovi. Energetska obnova trajala je osam mjeseci, u uvjetima za koje nitko nije mogao pretpostaviti da će se dogoditi.
A pripremni radovi trajali su gotovo dvije godine jer je škola dograđivana 2010. godine, ali nikad nije generalno uređivana, odnosno kad se nešto novo napravilo nije se uređivalo postojeće i trebalo je svu tu dokumentaciju objediniti i pripremiti za obnovu – kazala je Hrvoj zahvalivši učenicima i roditeljima na strpljenju i povjerenju u tim koji je realizirao projekt te zaključila:
-Zahvaljujem osnivaču, Krapinsko-zagorskoj županiji koji nas je prepoznao ne samo ovaj put, nego nas prepoznaje cijelo vrijeme povijesti Srednje škole Bedekovčina i ima sluha za naše potrebe.

foto: m.sopek

ak/sjever.hr

12.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.