Vijenci uoči Svih svetih na varaždinskom Gradskom groblju

U povodu blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Varaždinu izaslanstva Varaždinske županije, Grada Varaždina, ministarstava unutarnjih poslova, obrane i hrvatskih branitelja, udruga branitelja, Zajednice udruga antifašističkih boraca te Hrvatske demokratske zajednice položila su vijence i zapalila svijeće u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije te branitelje koji su položili živote u obrani Hrvatske, kao i za poginule antifašiste u Drugome svjetskome ratu.

U pratnji Husarske garde župan Radimir Čačić te saborska zastupnica Natalija Martinčević položili su vijenac kod Središnjeg križa, kod Spomen kosturnice te kod Križa branitelja.

Pozvavši na minutu šutnje župan Čačić je naglasio kako unatoč borbi koju vodimo s epidemijom koranavirusom danas odajemo poštovanje i počast onima koji to zaslužuju.

– Odali smo počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali u obrani Domovine, ali smo dali počast i poginulim antifašistima koji su izgubili živote u Drugome svjetskome ratu. Također smo položili vijenac i zapalili svijeću u spomen na sve preminule građane naše županije. Ovo su dani kada se sjećamo svojim najmilijih i tu tradiciju obilježavanja blagdana Svih svetih moramo održavati – rekao je župan Čačić.

S članovima Varaždinske građanske garde vijence je položio gradonačelnik Ivan Čehok.

– Uoči samog blagdana prisjećamo se svih naših preminulih, posebno hrvatskih branitelja. Sve su ti naši djedovi, bake, očevi, majke, naši bližnji, koji su ovdje pokopani i koji su utkali dio svojeg života u našu povijest, povijest grada Varaždina. Nastojali smo urediti groblje u ovakvim okolnostima pandemije. Molim građane da pripazimo jedni na druge, da čuvamo svoje zdravlje i zdravlje drugih – kazao je gradonačelnik Čehok.

Polaganju vijenaca nazočio je i saborski zastupnik Anđelko Stričak. Molitvu za sve preminule i poginule predvodio je policijski kapelan velečasni Ivica Horvat, dok je profesor Tomislav Ratković iz Glazbene škole Varaždin odsvirao mirozov.

n.kalajdžija / sjever.hr

30.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.