FOTO: OVO SU NAJ MIŠIĆI HRVATSKE Varaždincu Robertu Buriću uspjelo je što dosad nije nikome u RH

Roberto Burić, bodybuilder iz Varaždina, sudjelovao je na natjecanju IFBB Diamond Cup Čačak u Srbiji, gdje je ostvario odlične rezultate i osvojio dvije zlatne medalje.

Riječ je o amaterskom natjecanju svjetske razine, no pobjednici apsolutnih kategorija dobivaju mogućnost prelaska u profesionalne vode, a upravo je to postigao Burić osvojivši IFBB ELITE PRO CARD te tako postao prvi u Hrvatskoj sa spomenutom kartom.

Prvo mjesto Burić je osvojio u Men’s Physique niskoj kategoriji te apsolutnoj, gdje je bio bolji od pobjednika visoke iste kategorije. Inače, Men’s physique je kategorija u kojoj se nose hlačice do koljena, a najveća je pozornost na gornjem dijelu torza.

-Postoje četiri glavne poze koje suci ocjenjuju, a to su pogled prema sucima, desna bočna strana, pogled prema sucima leđima i lijeva bočna strana. Ova kategorija se razlikuje od ostalih i po tome što nema ograničenja kilaže, već je bitna samo visina – rekao je Burić.

U profesionalnim vodama je, kaže, konkurencija velika, no uz daljnji rad i disciplinu smatra da može ostvariti dobre rezultate.

-Na bini je osim samog izgleda bitno i samopouzdanje, sama prezentacija. Nekada natjecatelji imaju super formu, no ne znaju to pokazati – rekao je Burić koji kao svoju prednost ističe prirodno uski struk, a još bi malo trebao poraditi na leđima.

-Da bi bio konkurentan na profesionalnoj sceni, trebao bih još malo usavršiti neke dijelove svoga tijela. Ovakva priznanja motivacija su mi za dalje. To volim, to je moj način života – dodao je.

Korona je dosta utjecala na natjecanja, ali i na same pripreme jer se do zadnjeg se trena nije znalo hoće li se održati. Unatoč tome, treninge je održavao redovito.

Bodybuildingom se počeo baviti u srednjoj školi nakon što se ozlijedio igrajući nogomet. Krenuo je u teretanu kako bi malo ojačao mišiće, a s obzirom na to da je ja bio jako mršav, krenuo je istraživati i informirati se o pravilnoj prehrani. Uz trening i pravilno posloženu prehranu počeo je brzo vidjeti rezultate, što mu se svidjelo pa je nastavio i dalje, a 2017. godine se krenuo pripremati za prvo natjecanje.

-Sav taj trud i odricanje kroz dugi niz godina želim pokazati na bini, to me ispunjuje. Drago mi je vidjeti da se to prepoznaje na natjecanjima i kada znaš da trud nije bio uzalud – rekao je Roberto Burić.

Inače, Burić je član i dopredsjednik prvog bodybuilding kluba u Varaždinu, Bodybuilding kluba 5 star. Istaknuo je da je izrazito ponosan na uspješno osnivanje kluba i raduje se budućim plasmanima i rezultatima članova BBK 5 Star.

m.furlan/sjever.hr 29.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.