Now Reading:
Predstavljeno drugo izdanje jedne od vrlo korisnih knjiga o ženskom zdravlju
Full Article 3 minutes read

Predstavljeno drugo izdanje jedne od vrlo korisnih knjiga o ženskom zdravlju

U vrijeme kada nam je zdravlje važnije nego ikad, u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu na godišnjoj izvještajnoj video konferenciji Hrvatske lige protiv raka predstavljeno je drugo, dopunjeno izdanje knjige „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“.

Cijenjeni liječnici i urednici ove knjige Ljerka i Damir Eljuga i 12 autora na više od 170 stranica uče nas i pružaju vrijedne i korisne savjete koji nam jednog dana mogu spasiti život.

– Knjigu su vrlo lijepo prihvatili ne samo brojni zdravstveni i medicinski stručnjaci nego i laici jer je prema mišljenju uglednih recenzenata, pisana čitkim i vrlo razumljivim jezikom. Dobili smo brojna pisma pohvale i priredili njezino drugo, prošireno izdanje u suizdavaštvu s Hrvatskom ligom protiv raka kako bi cijeli sadržaj knjige mogao biti postavljen na web-stranicu Lige i samim time bio dostupan većem broju čitatelja – istaknuo je Damir Eljuga dok je Ljerka Eljuga dodala: „S obzirom na dugogodišnje kliničko iskustvo svih autora zastupljenih i u ovoj knjizi vjerujemo da će biti od koristi ne samo pacijentima koji se žele temeljitije informirati o nekim od tema iz ove knjige nego će biti i od koristi brojnim zdravstvenim djelatnicima različite razine izobrazbe. Najsrdačnije zahvaljujemo izdavačima Medicinskoj nakladi i Hrvatskoj ligi protiv raka za objavljivanje ove knjige, a posebice uglednim autorima, recenzentima i ,naravno, svima koji su pomogli pripremiti drugo, dopunjeno zdanje ove knjige.“

Knjiga „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“ donosi rukopise iz područja ginekologije kao što su menstrualni ciklus, prijevremena menopauza, miomi, porodništva s naglaskom na antenatalnu zaštitu i važnost podcijenjenog cijepljenja protiv HPV-a, spontani i habitualni pobačaj, babinje i drugo. Nadalje, u knjizi su obrađene teme nasljednog raka dojke i jajnika, kirurških zahvata na dojci, mučnine i povraćanja kod onkoloških pacijenata, dijagnostičke metode raka dojke i drugo. Tu je i područje anesteziologije i sve što bi o tome pacijenti trebali znati. Glavni izdavač knjige je je najuglednija izdavačka kuća u području biomedicine-Medicinska naklada.

Važnost preventivnih pregleda u području ginekologije i senologije jedna je od temeljnih misija Hrvatske lige protiv raka od samog osnutka. Upravo podizanje svijesti o životnoj važnosti prevencije glavna je vodilja Lige i u ovoj godini koja je unatoč epidemiološkoj situaciji protekla u pozitivnom tonu.

– Na ovogodišnjoj izvještajnoj video konferenciji izvijestili smo o provedbi javnozdravstvenih kampanja koje su financirane iz EU socijalnog fonda kojima smo lani i tijekom ove godine podizali svijest građana o važnosti otkrivanja raka u što ranijem stadiju bolesti – naglasila je dr. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Sve ovogodišnje nedaće vođene pojavom koronavirusa nisu spriječile najstariju hrvatsku udrugu da pripomogne, koliko je najviše moguće, u prevenciji raka i poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj. Dan mimoza posvećen borbi protiv raka vrata maternice, Dan narcisa kojim se zajedno borimo protiv raka dojke, Globaton i 12 minuta kretanja protiv raka kojima Liga potiče građane na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji i borbi s bolešću te Dan dojki & Bra Day posvećen važnosti rekonstrukciji dojke nakon raka samo su neke od javnozdravstvenih akcija koje su iznjedrile pozitivne rezultate u podizanju svijesti građana te smanjenju smrtnosti od nekoliko vrsta raka poput raka dojke. Emotivno druženje ispunjeno sretnim vijestima kratkim nastupom upotpunili su glazbenici Ana Rucner i Matej Meštrović.

Fotografije: Lukša Marotti

sjever.hr

26.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.