Now Reading:
MALI ZELENI Ima ih posvuda! Riješite se smrdljivih martina na nekoliko načina
Full Article 2 minutes read

MALI ZELENI Ima ih posvuda! Riješite se smrdljivih martina na nekoliko načina

Jeste li i vi naišli na jednog od njih? Možda vas je omeo u spavaćoj sobi baš kada ste ugasili svjetlo i udobno se smjestili u krevet, a možda se uvukao u robu koju sušite na balkonu. U posljednjih je mjesec dana teško pronaći osobu koja nije imala bliski susret s malim zelenima.

U nastavku vam donosimo nekoliko provjerenih načina kako se riješiti smrdljivih martina.
Prije svega s razlogom se zovu smrdljivi martini. Između stražnjih nogu imaju žlijezde koje ispuštaju neugodan miris. Te se žlijezde aktiviraju tek kada ih pritisnete, stoga nemojte odmah stati na njih ili ih uklanjati rukom.

ČEŠNJAK, MENTA ILI ČILI PAPRIKA
Smrdljivi martini ne podnose ova tri sastojka. Pored prozora ili balkona stavite posudu s nasjeckanim češnjakom ili teglu s mentom. Njihov miris bi ih trebao otjerati. Također, možete koristiti pripravak od čili paprika.
Usitnite 100 g čili paprika i prokuhajte u litri vode i poklopljenom loncu. Zatim ostavite da stoji dva dana, a onda procijedite. Dobivenu tekućinu stavite u bocu s nastavkom za sprej i nanesite na oko prozora i balkonskih vrata.

ŽUTI PAPIR
Ako ipak ne možete spriječiti njihov prodor u svoj dom, na jedno mjesto postavite žuti papir. Žuta boja ih privlači te će se onda barem skupljati tamo i više vas neće dočekivati neugodna iznenađena po drugim prostorijama. Papir svakako stavite blizu prozora ili balkonskih vrata, budući da su to mjesta preko kojih ulaze u vaš dom.

LAK ZA KOSU
Jednom kada ugledate smrdljivog martina u svom domu, zapamtite da nije pametno dirati ga jer bi mogao ispustiti neugodne mirise. Na njega možete nanijeti lak za kosu koji će ga samo privremeno paralizirati, a zatim ga pomoću papira izbacite van.

MREŽICE NA PROZORIMA
Najsigurniji način za spriječiti najezdu smrdljivih martina su mrežice na prozorima. Možete ih nabaviti u svim većim trgovinama. 
Uz ovih nekoliko savjeta možete se riješiti smrdljivih martina koji su trenutno u vašem domu i spriječiti dolazak novih – barem do sljedeće jeseni.

www.sjever.hr/jutarnji.hr

26.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.