Now Reading:
Imate li ova dva simptoma koronavirusa, mogli biste završiti u bolnici
Full Article 2 minutes read

Imate li ova dva simptoma koronavirusa, mogli biste završiti u bolnici

Ne postoje “dobri” simptomi koronavirusa, ali neki su zasigurno gori od drugih i sve je jasnije da ako imate određene simptome vaša se bolest može razvijati drugačije.

Jedna nedavna studija, koja doduše još nije prošla recenziju, pokazala je da dva simptoma koronavirusa mogu dovesti do veće šanse za hospitalizaciju među onima koji pate od tzv. “dugotrajnog” covida, iako se možda ne čine gora od drugih. Ti simptomi su dugotrajna visoka temperatura i gubitak apetita, piše N1.

Tim istraživača koristio je aplikaciju putem koje su prikupili podatke više od 4.100 pacijenata koji su preboljeli koronavirus i otkrili da je oko 13 posto pacijenata bolovalo od tzv. “dugotrajnog” covida-19, dugotrajnog tipa bolesti koji traje duže od 28 dana.

Dodatnih 20 posto bilo je bolesno duže od osam tjedana, a jedan od 50 duže od 12 tjedana. Od tih pacijenata koji su imali dugotrajni koronavirus, oni koji su imali pet ili više simptoma tijekom prvog tjedna bolesti imali su veću šansu da boluju duže.
No, čak i među njima dva simptoma su se izdvojila, piše N1.

-Kod onih pojedinaca koji su bolovali od dugotrajnog koronavirusa, dugotrajna visoka temperatura i gubitak apetita bili su snažni pokazatelji da će osoba možda morati ići u bolnicu – pojašnjava studija.
Ovo znači da su – među onima koji su patili od tzv. dugotrajnog covida – ljudi s ova dva simptoma bili nateže pogođeni.

Studija upozorava da ne smijemo generalizirati na temelju njihova analize, a ističe i vlastita ograničenja – posebice činjenicu da su ispitanici, tj. oni čiji su podaci prikupljeni bile uglavnom žene, mlađe od 70 godina i same su prijavljivale svoje podatke, piše bestlifeonline.

www.sjever.hr/n1

26.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.