Now Reading:
Ferek Jambrek: „Imamo od jučer nekakvih 30-ak pozitivnih osoba, ali čekamo još 380 nalaza”
Full Article 5 minutes read

Ferek Jambrek: „Imamo od jučer nekakvih 30-ak pozitivnih osoba, ali čekamo još 380 nalaza”

-Još uvijek očekujemo 380 uzoraka i to nam je i dalje najveći problem, tako da ne možemo reći koliko imamo pozitivnih u protekla 24 sata. Ono što smo dobili tijekom jučerašnjeg dana, odnosno navečer, to je nekakvih 30-ak pozitivnih osoba. Na žalost, od tih 380 uzoraka očekujemo puno veći broj, s time da moram napomenuti da tu još nisu danas uzeti uzorci – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

Dodao je da na pojedine uzorke čekaju još od 19. listopada.

Tomislav Jadan, ravnatelj županijskog zavoda za javno zdravstvo je istaknuo:
-Kako bismo sve to skupa ubrzali i omogućili da čim prije ti rezultati dolaze, dogovorili smo s HZJZ da ćemo mi kao županijski zavod poslati jednog našeg mikrobiologa i jednog tehničara da budu na ispomoći u HZJZ, da pomognu da se čim prije obrade uzorci, a mi da čim prije dobijemo rezultate.

Inače, na području KZŽ trenutno je747 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 1269 osoba je u samoizolaciji.

Župan Željko Kolar istaknuo je da zdravstveni sustav funkcionira i bez obzira na probleme koji su izazvani Covidom-19.
-Dogovoreni su protokoli i koordinacija između svih naših zdravstvenih ustanova i bilo kome da se bilo što dogodi na području Krapinsko-zagorske županije ili onim mjestima koja gravitiraju prema našoj županiji, nema razloga za zabrinutost jer će dobiti svu potrebnu skrb i njegu – rekao je župan i dodao:
-U Općoj bolnici Zabok sada imamo Covid odjel s 25 zaraženih, Interna nam radi u hladnom pogonu, a nove pacijente preuzima Specijalna bolnica Krapinske Toplice. Imamo objektivan problem što nam kasne rezultati uzimanja briseva i mi smo nakon sastanaka ravnatelja Zavoda g. Jadana dogovorili suradnju između našeg i Zavoda u Zagrebu. Odlučili smo ponuditi ispomoć u ljudstvu kako se ne bi dogodilo da zbog ljudskog faktora kasne rezultati uzimanja briseva. Ako će to biti vezano za medicinske potrepštine, na to ne možemo utjecati, ali prema informacijama koje dobivamo za sada, to nije razlog, nego je razlog ljudski faktor pa smo mi sami odlučili ponuditi suradnju Zavodu u Zagrebu što je prihvaćeno. Suradnja počinje funkcionirati od danas.

Govoreći o problemu s kašnjenjem rezultata briseva, Kolar je dodao:
-Naš Zavod je osposobljen s 53 djelatnika koja ima za određenu vrstu pružanja usluga. Mi smo razmatrali kupovinu aparata da to radimo sami. Najnoviji aparat, automatski, koji bi to mogao raditi košta 800 i nešto tisuća kuna i može u jednom satu obraditi tri uzorka. Prema tome, on nam u ovom trenutku ne bi ništa značio, a prije covida nije za to bilo apsolutno nikakve potrebe. Rekao je i da je preporuka struke da to nije potez koji bi riješio problem. Mi smo bili spremni izdvojiti financijska sredstva, no struka, Zavod, konzultacija s Ministarstvom zdravstva je bila takva da ne ulazimo u tu investiciju jer ona neće donijeti nikakvi iskorak, a kad će se pandemija smanjiti, onda za to neće biti potrebe.

Ocjenjujući epidemiološki situaciju na području KZŽ lošom, župan je najavio da će nacionalnom stožeru poslati još jedan zahtjev:
-Ja smatram da bi na javnim mjestima gdje se okuplja više ljudi, a to su autobusni i željeznički kolodvori, da bi se morala i na otvorenom maska nositi stalno. Mi smo o tome danas razgovarali i vjerojatno ćemo takav zahtjev poslati prema nacionalnom stožeru.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina potvrdio je da je stanje u bolnici stabilno.
-Nema drame. Prije pet-šest dana Testirali smo dvije pacijentice koje smo trebali vratiti u dom, koje su ispale pozitivne Nakon toga smo išli testirati sve naše pacijente i trenutačno imamo 28 zaraženih na Odjelu interne medicine, kardiologije, pulmologije i gastroenterologije. Svi su starije životne dobi, nepokretni, ali nemaju ozbiljnijih covid simptome. Pacijenti su u subotu razmješteni u posebni odjel. Ostalih 25 pacijenata koji su negativni su smješteni na drugi krak. Znači, imamo mali covid odjel koji ćemo probat razriješiti kroz 10-14 dana. Zaraženo je 15 medicinskih sestara i sedam liječnika. 30 medicinskih sestara, 5 liječnika u samoizolaciji. Ali uspjeli smo se organizirati i svi odjeli bolnice rade normalno.

Jasna Petek, zamjenica župana izvijestila je o situaciji u obrazovnom sustavu.
-42 učenika i učenica je pozitivno, 697 je u samoizolaciji. To su zapravo 23 razredna odjela koja su u samoizolaciji. 14 djelatnika i djelatnica je pozitivno i 24 ih je u samoizolaciji. Svaki dan se te brojke mijenjaju, naše škole organiziraju online nastavu za učenike i djelatnike koji su u samoizolaciji i to je već postala rutina. Mogu reći da zaista nema nikakvih problema – kazala je Petek.

Novinarima se obratila i ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić.
-Ni na jednom odjelu nema ni jednog većeg proboja, pacijenata trenutno u bolnici pozitivnih nema i od prošlog tjedna smo u dogovoru s bolnicom Zabok preuzeli njihove kardiološke prijeme kroz našu hitnu internističku ambulantu i interni odjel. Imamo trenutno 20 pozitivnih djelatnika i još 34 u samoizolaciji – kazala je Žnidarić.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak je rekao:

-Mi smo od prije 10-ak dana imali jednu pozitivnu medicinsku sestru koja je dok je bila kod kuće razvila simptome. Stavili smo u izolaciju sve njezine kontakte, tako da su tri medicinske sestre bile u samoizolaciji i pacijenti s kojima je bila u kontaktu, tako da smo napravili u međuvremenu i testiranje i svi nalazi su negativni. Prema tome, situacija je dobra i nadamo se da će takva i ostati. 

foto: m.sopek

ak/sjever.hr

26.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.