Now Reading:
Četiri novooboljela u Koprivničko-križevačkoj županiji, od sutra nove mjere
Full Article 4 minutes read

Četiri novooboljela u Koprivničko-križevačkoj županiji, od sutra nove mjere

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza od subote 24. listopada testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno četiri nova slučajeva bolesti COVID-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 136 slučajeva bolesti COVID-19, osam osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 25 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 456 slučajeva bolesti COVID-19 te je provedeno 6.543 testiranja.

Skrećemo pozornost kako zbog povećanog priljeva izuzetih uzoraka koji svakog dana stižu u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, obrada uzoraka na SARS – CoV-2 virus s područja Koprivničko-križevačke županije može trajati i više od 48 sati od primitka. S obzirom na navedeno te da se uzorkovanje i slanje uzoraka na obradu ne provodi nedjeljom, rezultati nalaza mogu pristizati te se objavljivati parcijalno u skladu s dinamikom obrade uzoraka.

Informacije o pristiglim nalazima objavljivat ćemo kao i do sada, odmah po primitku službenih rezultata s napomenom o tome radi li se o kompletnom broju uzoraka ili o dijelu pristiglih uzoraka. U utorak, 27. listopada na snagu stupa i Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Odlukom se nalaže stroga mjera fizičkog distanciranja i izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru te nužne epidemiološke mjere:

– zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu

– na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba

– na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 30 osoba

– na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba

– sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja

– javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata, osim svadbenih svečanosti koje mogu trajati najdulje do 00,00 sata okupljanja i svečanosti koje se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom se privremeno uređuje rad i ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga

– obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događanja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite

– obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba

– zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 00,00 sata do 6,00 sati

– obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar

– obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Protuepidemijske mjere ne odnose se na:

-profesionalne umjetničke izvedbe i programe

-kino projekcije

-vjerske obrede

-izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima

Odlukom su obuhvaćeni i poslodavci kojima se daje preporuka:

-smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće

-uvesti rad od kuće, kad je to moguće s obzirom na narav posla

-uvesti klizno radno vrijeme gdje je to moguće

-organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama gdje je to moguće

– smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru

Kontrolu primjene odredbi ove Odluke će provoditi službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici te operativne snage stožera civilne zaštite.

S obzirom na epidemiološku situaciju i pojačanu lokalnu transmisiju koronavirusa, Stožer apelira na sugrađane da se odgovorno ponašaju te strogo primjenjuju socijalnu distancu, izbjegavaju prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi, održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maski za lice u skladu s preporukama.

Pridržavanje svih mjera i zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

sjever.hr 26.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.