Now Reading:
Uživancija u simbolu jeseni: nekoliko odličnih trikova za pripremu kestena
Full Article 3 minutes read

Uživancija u simbolu jeseni: nekoliko odličnih trikova za pripremu kestena

U ove prohladne jesenske dane priroda nam nudi kesten, pravi jesenski plod i ujedno jedan od simbola jeseni, čije hranjive tvari i aktivni sastojci povoljno utječu na cirkulaciju i pomažu u prilagodbi organizma na sve hladnije dane. 

Kesten se kao namirnica nešto češće upotrebljava u kontinentalnom dijelu zemlje nego uz more, no moderna ga kuhinja pronosi diljem svijeta. Nutricionisti ističu vrijednost kestena kao namirnice koju bi valjalo uvoditi u prehranu sportašima i djece zbog njegovih nutritivnih svojstva. Iako je vizualno ljepši, od divljih kestena jestiv je, nažalost, samo onaj cijepljen na pitomu plemku, a posebno cijenjen je – marun, kesten s obronaka Učke koji zrije i bubri do prave veličine pokriven lišćem.

Na štednjaku
Ako se odlučite za pečenje na ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

Na roštilju
Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji.
Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

U pećnici
Kod pripreme u pećnici kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta. Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.

Kuhanje u loncu
Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji – maroni – do sat vremena.

U mikrovalnoj pećnici
Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute.
Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi. Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta, ovisno koliko su veliki.

www.sjever.hr/24 sata

25.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.