Now Reading:
Ena Katarina Haler, najmlađa dobitnica nagrade Gjalski. Kolar: „Ovo je apsolutan podvig”
Full Article 2 minutes read

Ena Katarina Haler, najmlađa dobitnica nagrade Gjalski. Kolar: „Ovo je apsolutan podvig”

U Zaboku je održana svečana dodjela Nagrade Gjalski, ugledne godišnje književne nagrade koju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok dodjeljuju od 1979. godine za najbolje prozno ostvarenje.

Ovogodišnja dobitnica nagrade, najmlađa dosad je Ena Katarina Haler, koja je nagradu dobila za svoju prvu knjigu, roman Nadohvat. Rijetko se tako prestižna nagrada dodjeljuje za prvu knjigu, a uz to autorici su 24 godine, što prosudbenom povjerenstvu nije smetalo da prepozna kvalitetu njenog velikog povijesnog i obiteljskog romana koji je pisala osam godina.

Nagradu Gjalski dobitnici su uručili gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić, a uz njih čestitao joj je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji joj je uručio njezin portret, kojeg je dala izraditi Krapinsko – zagorska županija.

-Možda bi pamtili ovu nagradu po tome što smo je dodijelili u vrijeme korone, no ovako netko s 24 godine i za prvi roman dobije našu najveću književnu nagradu u Republici Hrvatskoj je apsolutan podvig. Uvjeren sam da će to biti veliko nadahnuće i za druge koji će vidjeti da i mlad čovjek može postići uspjeh zahvaljujući svojem natprosječnom radu bez obzira na godine. Dani K. Š. Gjalskog izuzetno su nam važni i zbog male i srednje nagrade koja se dodjeljuje i vjerujem da će upravo učenici s pozornošću pratiti što se ovdje događa te će to biti vijest koja će okupirati kulturnu javnost – rekao je župan Kolar.

www.sjever.hr

25.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.