Now Reading:
Ovih sedam znakova upućuju da trebamo promijeniti masku za lice
Full Article 4 minutes read

Ovih sedam znakova upućuju da trebamo promijeniti masku za lice

Nošenje maske postalo je obvezno u zatvorenim prostorima te tamo gdje se ne može održati fizička distanca. No, postoji velika razlika između nošenja bilo koje maske i nošenja maske koja je sigurna i učinkovita.

Nekoliko je znakova, objavio je N1, koji upućuju na to da trebate novu masku kako bi se ispravno zaštitili.

1. Maska se potrgala

Maske su učinkovita zaštita i za vas i one oko vas samo ako su čitave.

“Ako maska ima vidljive rupe ili se neki dio maske otrgnuo, smatrajte je neupotrebljivom”, kazala je pedijatrica CaraNatterson.

“Cijela svrha maske jest pružiti fizičku zapreku kako bi se spriječio virus, ili ako ste zaraženi da spriječite prijenos virusa na osobe oko vas”, dodala je Natterson i poručila da rupe na maski zasigurno omogućavaju protok virusa.

2. Dotaknuli ste masku nakon što ste prije toga dodirnuli potencijalno kontaminiranu površinu

Ako ste dotaknuli potencijalno kontaminiranu površinu, poput trgovačkih kolica ili kvake na vratima, a potom dodirnuli bilo koji dio maske osim vezica, možete i masku onda smatrati kontaminiranom.

“Što češće izlazite ili provodite više vremena u gužvama, trebali bi staviti masku na pranje ili u smeće čim dođete kući”, pojasnila je Natterson.

3. Brinuli ste za nekoga tko je bolestan

Ako član vašeg kućanstva ili netko drugi za koga ste se brinuli sumnja da je zaražen koronavirusom, vrijeme je da operete masku ili je bacite ako koristite jednokratnu masku. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) porozne predmete poput platnenih maski treba prati na najvišem odgovarajućem stupnju, a zatim ih potpuno osušiti prije korištenja.

4. Nosili ste masku kada ste imali simptome covida-19

Iako postoje dokazi koji sugeriraju da koronavirus može preživjeti nekoliko dana na površini, ako ste nedavno imali koronavirus ili sumnjate da jeste, u vašem je najboljem interesu zamijeniti jednokratnu masku ili oprati platnenu masku kako bi bili sigurni i vi i osobe u vašem okruženju.

5. Dotaknuli ste masku nakon kašljanja ili kihanja

Koronavirus se širi respiratornim izlučevinama, što znači da prenosi kihanjem ili kašljem. Ako ste nedavno dodirnuli masku nakon što ste kašljali ili kihnuli u ruke prije nego što ste oprali masku, vrijeme je da je bacite u perilicu rublja ili u smeće, ako je jednokratna. To je potrebno napraviti čak i ako ne znate da ste bolesni, osobito jer je značajan udio asimptomatskih slučajeva koronavirusa.

6. Maska vam ne prekriva ispravno nos i usta

Kako bi zaštitili i sebe i druge oko vas maska treba pokrivati i vaša usta i nos. Ako vaša maska ne odgovara vašem licu dovoljno dobro da pokriva i usta i nos, a po mogućnosti i bradu, vrijeme je da nabavite novu.

7. Maska je izrađena samo od jednog sloja tkanine

U vrijeme pandemije brojni su radili vlastite maske kod kuće, ali ako takva maska ima samo jedan sloj tkanine, ona ne nudi posebnu razinu zaštite. Prema CDC-ju, kako bi maska učinkovito štitila i vas i druge, mora imati više slojeva tkanine. Ako vaša maska nema više slojeva, vrijeme je da nabavite novu, navodi BestLife.

www.sjever.hr/poslovni.hr 24.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.