Now Reading:
Podravina dobiva jedinstveni muzej-most?
Full Article 3 minutes read

Podravina dobiva jedinstveni muzej-most?

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 22. listopada, župan Darko Koren održao je sastanak na temu očuvanja starog željezničkog mosta na Dravi s Antonijem Grgićem i Marijanom Špoljarom, koji su ujedno predstavili projekt Muzeja rijeke Drave koji je zamišljen na tom mostu.

Uz župana, sastanku su prisustvovali i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Župan je naglasio kako Županija daje podršku očuvanju starog mosta, koji će ostati neiskorišten u mreži prometne infrastrukture nakon što se izgradi novi most. Osim što bi očuvanje starog mosta pojeftinilo investiciju, važno je s aspekta korištenja turističkih i kulturnih potencijala, odnosno stvaranja dodane vrijednosti i komercijalnih atrakcija koje bi privukle velik dio posjetitelja s hrvatske i mađarske strane, ali i šire.

Što se tiče projekta Muzeja na rijeci Dravi, arhitektonsko rješenje dao je Antonio Grgić, a muzeološku koncepciju Marijan Špoljar. Kao što su pojasnili, osnovna ideja njihove inicijative je da se sačuva postojeći most te da se njegova struktura iskoristi kao nosiva konstrukcija za izgradnju novog muzeja-mosta, u muzeološkom i arhitektonskom smislu jedinstvenog objekta na svijetu. Na taj bi se način sačuvao sam most kao spomenik materijalne kulture ovog kraja, ali u isto vrijeme bi se iskoristila njegova konstrukcija za izgradnju novog muzejskog objekta. Projektu se pristupa na interdisciplinaran način budući da muzej nije zamišljen klasičan, statičan objekt već u sebi sažima interpretacijski centar, kulturne, turističke i rekreativne sadržaje te očuvanje prirode.

Župan je pohvalio ovakvu inicijativu te su se sudionici sastanka složili glede velikog utjecaja rijeke Drave, koja teče kroz pet europskih zemalja i okuplja oko svog toka oko milijun ljudi.

Glede financijske podrške projektu revitalizacije mosta i korištenja europskih sredstava uključila se ravnateljica Birčić koja je spomenula sličan projekt mosta u Kotoribi koji je proglašen nacionalnim strateškim projektom te je napomenula kako bi se i s ovom inicijativom trebalo krenuti u istom smjeru. Jedan od ključnih koraka je pronalazak partnera s mađarske strane, za što će zasigurno postojati interes, te sudjelovanje u teritorijalnom programu Hrvatska-Mađarska za povlačenje EU sredstava.

Na kraju konstruktivnog sastanka, župan je zaključio kako će se, kao prvi korak, napraviti zajedničko pismo iskaza interesa za očuvanjem mosta prema svim relevantnim dionicima: Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, HŽ infrastrukturi, Hrvatskim vodama te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

sjever.hr

22.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.