Now Reading:
Petorica župana za ravnomjeran regionalni razvoj: „Želimo iste mogućnosti kao i ostatak Hrvatske”
Full Article 6 minutes read

Petorica župana za ravnomjeran regionalni razvoj: „Želimo iste mogućnosti kao i ostatak Hrvatske”

Petorica župana, Željko Kolar, Radimir Čačić, Damir Bajs, Darko Koren i Matija Posavec, prošle je godine u srpnju uputila Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije pismo namjere za sklapanje razvojnog sporazuma, a danas je u Krapini održan sastanak na kojem su razgovarali o ponovnom pokretanju inicijative za potpisivanje sporazuma te identificiranim strateškim projektima obuhvaćenim razvojnim sporazumom.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da su na sastanku napravili analizu pripremljenih EU projekata, odnosno projekata koje žele financirati iz EU fondova.

– Središnja tema današnjeg sastanka bila je da novu ministricu regionalnog razvoja, gospođu Tramišak podsjetimo na naše pismo namjere koje smo poslali naš petorica župana središnje i sjeverne Hrvatske tadašnjoj ministrici Žalac, a onda i požurnicu ministru Paviću, da se supotpiše pismo namjere kako bi mi mogli početi pregovore s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova odnosno Vladom RH za potpisivanje razvojnog sporazuma – rekao je Kolar te dodao kako i u programu Vlade RH 2020. – 2024. kao jedan od ciljeva stoji potpisivanje razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

– Želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske i da mi kao županije budemo u istoj pozicija kao i naši kolege iz drugih dijelova Hrvatske kada govorimo o mogućnosti EU sredstava iz EU fondova. Smatramo da smo sa svojim pripremljenim projektima, znanjem, iskustvom i rezultatima koje imamo odličan partner Vladi RH da povučemo što više sredstava i vjerujemo da će i Vlada to prepoznati – zaključio je Kolar te dodao da će se sporazumu pridružiti i Zagrebačka županija koja po novoj podjeli pripada tom dijelu Hrvatske.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da je ovo jako dobar trenutak za jedan sastanak petorice župana sjevera koji surađuju godinama.

– Počinje novi mandat vlade. Mi smo pred definiranjem našeg prisustva u lisnici na sedam godina, mi smo pred definiranjem interventnih deset milijardi eura zbog covid krize. Cijeli spektar važnih momenata govori o tome da mi sad kao regija trebamo sjesti s ministricom regionalnog razvoja, nakon toga s premijerom i s ministrima za koje on procijeni da trebaju biti prisutni. Da napravimo konkretan operativni korak ka realizaciji tog razvojnog saveza za sjever Hrvatske na tragu dobrih iskustava Slavonije. S obzirom da je to vlada izrijekom rekla u svom programu, očekujem da će to biti realizirano. Činjenica je da ta tragična razlika između slavonske, panonske Hrvatske i sjeverne Hrvatske, 41 i 47 posto u odnosu na BDP Europe, negdje između jadranska s 57,4 i na kraju Zagreb s 104,8 govori dovoljno o tome kojim su to prostori Hrvatske koji zaslužuju posebni tretman i podršku – rekao je Čačić i dodao da je lako je vidljivo i dokazivo da sjever Hrvatske to zaslužuje.

U našoj političkoj, ali prije svega ljudskoj filozofiji našeg rada i mandata je da se borimo za Hrvatsku jednakih šansi, rekao je međimurski župan Matija Posavec i dodao:

– A Hrvatska jednakih šansi podrazumijeva i pretpostavlja da se Hrvatska jednakomjerno razvija, ravnomjerno, da postoji pravedan i pravičan odnos središnje vlasti prema svakom hrvatskom kraju, da se uvažavaju dobre ideje, da se cijeni ono što radimo, pogotovo kad ste u nekim segmentima lokomotiva Hrvatske, jer samo tako možemo ići naprijed i gledati u budućnost. Ja vjerujem da će biti svijesti da se to uvaži jer će u ovom trenutku, više nego ikada, prema gospodarskim brojkama u prvih šest mjeseci godine koja je vrlo izazovna, sjever Hrvatske, produktivnost, marljivost ljudi, biti itekako važna za hrvatsku budućnost, za brojke u gospodarstvu i svemu onome čemu težimo ako želimo napredovati.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren dodao je da su svi skupa u usmjerenju razvoja ovoga prostora, sjevera Hrvatske.

– Da bismo to ostvarili, bitan je preduvjet podrška Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja. Odlučili smo se u ovoj fazi za jedan „soft” pristup rješavanju tih odnosa, iako ste svjedoci kao i mi da smo već tri ministra promijenili od kad smo inicijativu pokrenuli. S obzirom da su iduće godine lokalni izbori, onda mi želimo do tog razdoblja učiniti određene konkretne korake, za što nam je naravno potreban partner u razvoju i realizaciji tih naših ideja i inicijativa – rekao je Koren naglasivši kako se ne žele uspoređivati ni s kim, već se žele usmjeriti isključivo na svoj prostor, na rješavanje problema i realizaciju projekata.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije istaknuo je:

– Nama za razvojni sporazum treba samo jedno, supotpis za razgovor. Želimo biti partneri Vladi i Ministarstvu regionalnog razvoja. Ključno je da projekti kojih imamo, a za nas je stotinu projekata koji su iza ovih županija, dobiju potporu i mogućnost financiranja.

Na samom kraju, župan Kolar dodao je da je, osim financijske omotnice 2021.-2027., dostupan još jedan izvor financiranja.

– To je mehanizam za oporavak i otpornost ili covid fond. Približno je težak kao financijska omotnica, oko 6,5 ili 7 milijardi eura bilo bi osigurano kao bespovratna sredstva, a 3 ili 3,5 milijardi eura kao kreditna sredstva za naše europske projekte. Svaka od naših županija prijavila je 30-ak kapitalnih projekata, koje smo rangirali po važnosti za naša područja. To je teško 8,4 milijardi kuna. To su projekti koji su spremni na mig vlade ili nadležnih ministarstava sutra pokrenuti postupke javne nabave. Ne treba govoriti koliko je to bitno kad imamo covid krizu, kad nam se gospodarstvo nalazi, budimo objektivni, u novim normalnim okolnostima. Bitno je da se sačuva svako radno mjesto i da se osigura svaki novi posao koji će biti naplaćen. Mi smo izvozno orijentirane županije, pokrivenost uvoza izvozom je 180 posto, a na području RH to je 60 posto. Mi stvaramo novu vrijednost za razliku od ostatka Hrvatske i onda s punim pravom tražimo i iste uvjete za provedbu naših europskih projekata – pojasnio je Kolar.

m.furlan/sjever.hr 20.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.