Now Reading:
Otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku
Full Article 3 minutes read

Otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku

U ponedjeljak, 19. listopada 2020. godine, u velikoj galeriji Grada Zaboka otvorena je izložba kipara Petra Dolića, čime su ujedno otvoreni i tradicionalni Dani Ksavera Šandora Gjalskog.

Izložbu Portreti – skulpture u staklu i manifestaciju Dani Ksavera Šandora Gjalskog otvorila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, koja je uz čestitke autora izložbe Petru Doliću čestitala i organizatorima čitave manifestacije. „Ovo je sigurno jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji, ne samo zbog dugogodišnje tradicije, već prvenstveno zbog značaja koju Nagrada Gjalski ima u književnim krugovima. Čitav ovaj tjedan njegujemo lijepu književnu riječ, od najmlađih, preko srednjih generacija do afirmiranih umjetnika, a sve zajedno obogaćeno i odličnim popratnim programom i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera“ – kazala je zamjenica župana Jasna Petek.

Umjetnik Petar Dolić istaknuo je kako je u Zaboku izložio 20-ak portreta odabranih iz većeg opusa od njih 50-ak. „Nekako sam probao  iskoristiti vrijeme lockdowna na najbolji način da pozitivno razmišljam i da jednostavno na neki način zanemarim to vrijeme“ – rekao je kipar Dolić, o čijim je djelima govorila Iva Koerbler: „Njegov opus je do sada od kolega kritičara i povjesničara umjetnosti ocijenjen kao iznimno značajan. Njegove skulpture od brušenog stakla karakteristične plave boje posvećene su cijelom nizu istaknutih kolega umjetnika, bivših profesora, ali i drugih važnih ličnosti koje su obilježile ne samo njegovo formiranje kao akademskog kipara, već i cijelu hrvatsku umjetnost prve polovice 20. stoljeća. Petar je ipak uspio otići korak dalje i napraviti jedan novi mali segment suvremenog kiaprstva koji je zaista samo njegov“ – poručila je Iva Koerbler.

Otvorenje izložbe Portreti skulpture u staklu održano je uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera „Ovogodišnje Dan Ksavera Šandora Gjalskog obilježit će i posebne okolnosti zbog pridržavanja svih mjera koje su propisane radi izbjegavanja mogućeg širenja zaraze, ali to nije uzrok niti povod da se mijenja koncepcija, odustane od programa i jedne hvalevrijedne tradicije koja obilježava Zabok, ali i čitavo Zagorje svake godine u listopadu“ – proučio je gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek.  

Ovogodišnja dobitnica književne nagrade Gjalski je Ena Katarina Haler, za roman Nadohvat. Svečana dodjela bit će održana u subotu 24. listopada 2020. godine.

www.sjever.hr/kzz.hr 20.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.