Now Reading:
NE ZABORAVITE Uskoro prelazimo na zimsko računanje vremena, ali još se nešto mijenja!
Full Article 2 minutes read

NE ZABORAVITE Uskoro prelazimo na zimsko računanje vremena, ali još se nešto mijenja!

sat

U noći sa subote 24. na nedjelju, 25. listopada 2020. godine, Hrvatska i ostatak Europe s izuzetkom Islanda, Rusije i Bjelorusije, vratit će se na zimsko računanje vremena

U tu nedjelju, u tri ujutro trebat ćemo satove koji se ne ažuriraju samostalno pomaknuti za jedan sat unatrag, čime će se “dobiti” jedan sat. Sa zimskom računanjem vremena sunce će ranije izlaziti, ali će ranije i zalaziti, zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u popodnevnim satima, piše portal Rep.hr.

Konkretno, sunce će u Zagrebu u subotu prije pomicanja sata izaći u 7:25, a zaći u 17:55. U nedjelju nakon pomicanja će izaći u 6:27, a zaći u 16:53.

sat

Europska unija donijela je odluku kako će se ukinuti prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto, a rok za ukidanje je pomaknut s 2019. godine na 2021. ali Vijeće EU još nije donijelo svoju odluku, pa nije sasvim sigurno hoće li to biti zadnje pomicanje sata u EU. Osim u Europi, sat se u trenutno pomiče u većini sjeverne i srednje Amerike, te pokojoj državi u ostalim dijelovima svijeta. S obzirom da su na sjevernoj i južnoj polutci Zemlje različita godišnja doba, i pomicanje sata u državama na te dvije polutke odvija se u različitim smjerovima, piše Rep.

A svjetla na vozilima?

Prema novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima.

Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju (od 1. studenog do 31. ožujka), a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

Zimskim računanjem vremena električna energija utrošena od 7 sati do 21 sat obračunava se prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi (NT), navodi se na stranicama HEP-a.

Zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu vlakovi će biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

www.sjever.hr/rep.hr

20.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.