Now Reading:
Zbog eksplozije korone: Od idućeg tjedna izvanredno stanje u bolnicama
Full Article 2 minutes read

Zbog eksplozije korone: Od idućeg tjedna izvanredno stanje u bolnicama

Od ponedjeljka nova organizacija rada, smanjuje se hladni pogon, slijedit će otkazivanje termina, a već od utorka primat će se vjerojatno samo hitni slučajevi.

Najgori dan od početka epidemije bio je startni hitac za bolnice, piše Večernji list. Od sljedećeg tjedna počinju s izvanrednim načinom rada, koji je samo na korak do ponovnog otkazivanja selektivnog programa i odgađanja naručenih pacijenata, odnosno od režima rada u kojem se primaju samo hitni slučajevi, kako je to bilo proljetos.

– Od ponedjeljka počinje kompletna reorganizacija rada. Otvaramo odjel za COVID-suspektne, kakav smo imali u travnju na internoj kirurškoj, s mogućim proširenjem za COVID-pozitivne. Ide se na smanjivanje hladnog pogona s mogućim zaustavljanjem, krećemo s radom u A i B timovima. Čekamo nalog za Arenu, da aktiviramo ljude i opremu koji su već bili tamo – vojnički spremno nam je izrecitirao prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Večernji je u posjedu kopije današnje odluke iz KB Dubrava u kojoj stoji kako se zbog pogoršanja epidemije i potrebe za zbrinjavanjem sve većeg broja pacijenata u Primarno-respiratornom intenzivističkom centru (PRIC) donosi odluka kojom se od 16. listopada “privremeno zaustavljaju selektivni dijagnostičko-terapijski postupci, osim liječenja bolesnika s malignim bolestima i bolesnika s neodgodivim kliničkim stanjima. Potrebno je iz bolnice otpustiti sve pacijente čije kliničko stanje to dopušta. Rad Hitne službe KB Dubrava nastavlja raditi kao i do sada”, stoji u toj odluci. Nadalje se precizira koji se odjeli smanjuju ili spajaju.

– Preko vikenda i u ponedjeljak radit ćemo sve dogovoreno, nećemo odgađati pacijente, a već od utorka sve je moguće. U utorak krećemo s reorganizacijom rada pa će neki odjeli reducirati rad, preraspodijelili smo osoblje pa će se neki odjeli spojiti, kako bismo imali dovoljno medicinskih sestara za COVID-odjel. Sve ovisi o razvoju situacije, a trend je loš pa su svi scenariji za sljedeći tjedan na stolu. Ako se ova brojka zaraženih ne spusti, sljedeći bi korak nažalost bile odgode zakazanih zahvata – kaže nam dr. Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja za oboljele od bolesti COVID-19 u KB Dubrava, gdje je popunjeno oko 60%, odnosno 90 od 167 COVID-kreveta, i to nakon što su udvostručili kapacitete COVID-odjela.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

sjever.hr/vecernji.hr 17.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.