Now Reading:
Unatoč koroni, 8. likovna kolonija u spomen na Željka Pavića-Kalca okupila 30-ak umjetnika iz cijele Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Unatoč koroni, 8. likovna kolonija u spomen na Željka Pavića-Kalca okupila 30-ak umjetnika iz cijele Hrvatske

Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko zagorske županije organizirala je u Klanjcu 8. Likovnu koloniju u spomen na 29. godišnjicu pogibije prvog poginulog zagorskog branitelja, pripadnika Tigrova Željka Pavića – Kalca.

Željko Pavić rodom je iz Đurmanca, a poginuo je u Erdutu 1991. godine, a njemu u čast Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi na čelu s predsjednikom umirovljenim bojnikom Željkom Hercegom i u suradnji s Likovnom udrugom Oton Iveković Klanjec organizira još jednu koloniju.

Uoči početka, organizirana je mala svečanost otvorenja.

– Meni je drago da je Klanjec ove godine domaćin 8. likovne kolonije i da se na takav način obilježava pogibija prvog zagorskog branitelja u Domovinskom rata. Klanjec je jedno povijesno-kulturno središte. U našoj strategiji razvoja turizma, Klanjec je prepoznat kao umjetničko srce Zagorja i zbog toga mi je također drago što se ova kolonija ovdje održava – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Okupljenima se obratio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar:

Čast mi je i zadovoljstvo da je KZŽ tu uvijek kao vrsta potpora i suorganizator, a ove godine mi je to posebno zadovoljstvo jer se organizira u mojem Klanjcu. Ovo je grad kulture. Za nas tu u Klanjcu ova će likovna kolonija imati posebno emotivni karakter kad znamo koliko je iz Klanjca i Zagorja branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu, onda sve to daje jedan drugačiji smisao čitavoj priči. Bez obzira na koronu, 30-ak umjetnika iz čitave Hrvatske se odazvao na ovaj poziv Tigrova i to je dokaz koliko naši ljudi cijene doprinos branitelja u Domovinskom ratu, koliko je suosjećanja s obiteljima poginulih hrvatskih braniteljima, ali i označava odavanje priznanja poginulim braniteljima.

Tridesetak umjetnika tijekom subote će stvarati na Brozovom brijegu, ali i drugim lijepim klanječkim lokacijama prema osobnom odabiru. Voditeljica kolonije je dr.art. Mirjana Drempetić Hanžić Smolić koja je rekla kako je njezina uloga pozvati autore, pripremiti materijale i motivirati ih te predložiti motive.

Predsjednik Udruge Željko Herceg dodao je kako su, nakon otvaranja spomenika i šetnice u Đurmancu, s županijom dogovorili da svake godine u drugom mjestu na području županije naprave likovnu koloniju.

foto: m.sopek

m.furlan/sjever.hr 17.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.