Now Reading:
Novo zanimljivo predavanje u sklopu Srijede u Muzeju – možete ga pratiti i online
Full Article 2 minutes read

Novo zanimljivo predavanje u sklopu Srijede u Muzeju – možete ga pratiti i online

Tema Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) 21. listopada, su biološke karakteristike kostura pokopanih u crkvi benediktinskog samostana u Bijeloj kraj Daruvara.

Arheološka istraživanja benediktinskog samostana sv. Margarete u Bijeloj kraj Daruvara traju od 2012. godine, a provodi ih Hrvatski restauratorski zavod pod vodstvom Andreja Janeša. Dosad su istraženi ostaci jednobrodne crkve, gdje su pronađeni mnogobrojni arhitektonski elementi, sitni nalazi i 28 grobova, koji se na temelju radiokarbonskih analiza datiraju od 13./14. do 17. stoljeća. Provedena antropološka analiza kosturnih ostataka otkrila je visoke učestalosti zubnih oboljenja i pokazatelja biološkog stresa. Ono što zasad izdvaja ovaj uzorak od ostalih kasnosrednjovjekovnih i novovjekovnih koštanih uzoraka iz kontinentalne Hrvatske je visoka učestalost perimortalnih trauma (nastalih u/oko trenutka smrti). Ovi antropološki podaci upućuju na vrlo težak i nesiguran život u barem jednom vremenskom segmentu života u Bijeloj.

Predavanje počinje u 19 sati, a pripremila ga je dr. sc. Željka Bedić, znanstvena suradnica u Antropološkom centru HAZU-a.

Napomena: 

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 50 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Molimo da se prilikom boravka u GMV-u pridržavate i ostalih preporučenih epidemioloških mjera. 

Novinari i ostale službene osobe iz novinarskih redakcija za predavanje ne moraju imati ulaznicu. 
Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u to je omogućeno putem streaminga uživo na našem YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCd2VUOoG0x1t3q1zrFLi_rQ/videos.

sjever.hr 17.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.