Now Reading:
Nove mjere za Zagreb: Maske i na otvorenom ako nema distance
Full Article 4 minutes read

Nove mjere za Zagreb: Maske i na otvorenom ako nema distance

U subotu se u Zagrebu uvode nove epidemiološke mjere, među kojima je i obvezno nošenje maski na otvorenim prostorima gdje nije moguća distanca od najmanje dva metra te se, među ostalim, zabranjuju posjeti domovima za starije, izvijestila je u petak navečer gradska uprava.

Nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana obuhvaćaju i obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Odluke su donesene na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja stupa na snagu 17. listopada,

Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obvezno je pridržavanje epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporučuje se povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć, s obzirom na kapacitete ZET-a, kao i pojačani nadzor neformalnih okupljanja u gradu Zagrebu.

Nužne mjere su i kontrola provođenja epidemioloških mjera na društvenim okupljanjima, odnosno u ugostiteljskim objektima od strane organizatora društvenih okupljanja i vlasnika ugostiteljskih objekata.

Na snagu su stupile i mjere koje se odnose na sustav socijalne skrbi, pa se zabranjuju posjeti korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (domovi za starije) i zabranu izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (uključujući i povremene svakodnevne, jednodnevne odlaske u obitelj, na izlete i sl.), izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima.

Korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi omogućuje se odlazak u obitelj na vrijeme duže od 5 dana, uz obvezu dostave negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili slično).

Izlazak korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi u vanjski prostor pružatelja usluga (okućnica, terasa i sl.) dopušteni su uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance od najmanje 1,5 metra.

Provodit će se dodatne mjere opreza prilikom povratka korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi s bolničkog liječenja (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili sl.) te ograničiti rad ugostiteljskih objekata koji posluju u prostoru pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema poseban ulaz.

Ostali zakupci prostora kod pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi obvezni su organizirati svoj rad na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima, uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba ove je mjere prihvatio na svojoj 170. sjednici, 15. listopada 2020. S obzirom na razvoj epidemiološke situacije na području Grada Zagreba, Stožer će predlagati prilagođavanje ili produljenje mjera, priopćeno je iz Grada Zagreba.

www.sjever.hr Izvor Hina 17.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.