Now Reading:
Najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina sutra u Koprivničko-križevačkoj županiji
Full Article 3 minutes read

Najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina sutra u Koprivničko-križevačkoj županiji

Najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 22. Dan voća Koprivničko-križevačke županije održat će se u subotu,  17. listopada na đurđevačkom Trgu svetog Jurja s početkom u 10.30 sati. Ovogodišnja manifestacija će se održati uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi se unatoč okolnostima, uvjetovanim pandemijom koronavirusa, zadržao kontinuitet u promociji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje voća i voćnih prerađevina, a ujedno i proizvođača voća i prerađevina na bazi voća s područja naše županije.

Na području Koprivničko-križevačke županije pod voćarskom proizvodnjom nalazi se 1.155 hektara, a Županija osamnaestu godina uzastopno subvencionira podizanje višegodišnjih nasada, te je u periodu od 2003. – 2020. zasađeno novih 493 hektara voćnjaka i 125 hektara vinograda.

Spomenimo kako je Županija podržala financijskim sredstvima i brojne stručne i znanstvene projekte i istraživanja te je na taj pomogla razvoju poljoprivredne proizvodnje, a pogotovo voćarstva.  U suradnji sa Zagrebačkom županijom u periodu od 2020. do 2022. godine provodi se projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti“ na OPG-u Horvatić u Cvetkovcu, a znanstvena istraživanja i izradu studije izvršit će Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Projekt ima za cilj utvrditi potencijalnu vrijednost tradicionalnih voćnih vrsta odnosno pogodnost pojedinih vrsti/sorti za: ekološki uzgoj (travnjački  voćnjaci), krajobrazno uređenje,  komercijalnu uporabu plodova.

Uz to, Županija je prepoznala i program Školske sheme te se aktivno uključila i osigurala školskoj djeci besplatne zdrave obroke voća, povrća i mlijeka te nastavlja s poticanjem poljoprivrednih proizvođača voća kroz svoje programe potpora primarne voćarske proizvodnje kao i prerade voća.

Glavni organizator 22. Dana voća  je Koprivničko-križevačka županija, a u suorganizaciji sudjeluju  PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca te županijska Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

Pozivamo sve posjetitelje manifestacije na odgovorno ponašanje i  pridržavanje svih epidemioloških mjera i  uputa kako bi zaštitili vlastito zdravlje, al i zdravlje svih ostalih sudionika i građana.

www.sjever.hr/kckzz.hr 16.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.