Now Reading:
Grad Novi Marof kupio i predao novo vatrogasno vozilo vrijedno više od 1,5 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

Grad Novi Marof kupio i predao novo vatrogasno vozilo vrijedno više od 1,5 milijuna kuna

U protupožarnom centru u Novom Marofu u subotu je održana svečana primopredaja novog vatrogasnog vozila, autocisterne Iveco Eurocargo, koja je Grad Novi Marof nabavio za potrebe vatrogasne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof.

Gradonačelnik Siniša Jenkač na svečanosti je istaknuo da novo vozilo, autocisterna, po opremljenosti može biti i navalno vozilo. Vrijednost novog vozila je 1,55 milijuna kuna.

– Vatrogasci mi kažu da preko 50 godina lokalna samouprava, od bivše Općine Novi Marof, nije imala ovakvu investiciju, da je izvornim sredstvima kupila novo vozilo. Naša vatrogasna zajednica je kupovala rabljena vozila od sredstava koja dobiva od Grada Novog Marofa i zanavljala opremu – rekao je gradonačelnik Jenkač te dodao da Grad Novi Marof godišnje izdvaja oko 800 tisuća kuna za Vatrogasnu zajednicu i vatrogasna društva.

– Ovo je dodatna potvrda svega onoga što rade naši vatrogasci. Ovo vozilo je bilo itekako potrebno. Ima 5 tisuća litara vode spremno za gašenje, potpuno opremljeno. Mogu gasiti najzahtjevnije požare na našem području. Uz Javnu vatrogasnu postrojbu, u ovom kraju su najoperativnija vatrogasna postrojba koju ovakvo dobrovoljno vatrogasno društvo može dati. Čestitam im na svemu što rade. Ovakva investicija potvrda je dobre suradnje između lokalne samouprave i naših vatrogasaca, ali i zalog za buduću suradnju, zanavljanje opreme i edukaciju kvalitetnih vatrogasaca na našem području – poručio je Jenkač.

Gradonačelnik je ključeve novog vozila predao zamjeniku predsjednika Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa Marijanu Gradiščaku, koji je zahvalio na novom vozilu.

– Za DVD Novi Marof i VZG Novog Marofa ovo je izuzetno potrebno vozilo. Danas smo sretni da nam je Grad Novi Marof izašao u susret i kupio novo vatrogasno vozilo. Ovo novo vatrogasno vozilo neće samo služiti DVD-u Novi Marof, služit će i u okolnim mjestima, za sve građane Novog Marofa, a i šire, ako će to zatražiti županijski vatrogasni zapovjednik. Vozilo je opremljeno tako da može biti i navalno vozilo, iako je autocisterna – kazao je Gradiščak.

Na svečanosti u Novom Marofu bili su, među ostalima, i županijski vatrogasni zapovjednik Ivica Labaš, počasni predsjednici vatrogasnih zajednica Varaždinske i Međimurske županije Zvonko Biškup i Zlatko Orsag, pater Nikola Šantek, direktor tvrtke Vatroprometa, koja je isporučila vozilo, Nenad Radojčić, te predstavnici DVD-ova s područja Grada Novog Marofa (Remetinec, Oštrice, Strmec, Podevčevo, Završje, Sudovec Knauf insulation), vatrogasnih zajednica grada Varaždinskih Toplica i općina Breznički Hum, Breznica i Viosko te DVD-a Ljubešćica.

Novo vozilo DVD-a Novi Marof tvrtka Vatropromet napravila je na podvozju Iveco Eurocargo FF 160E320, tvorničkom vatrogasnom podvozju pripremljenom baš za vatrogasno vozilo. Proizvedeno je u suradnji s tvrtkama partnerima Magirus Lohr i Webo d.o.o. Vozilo ima kratku kabinu s 3 sjedišta, ručni mjenjač sa 6 direktnih brzina, pogon 4×2, snagu motora od 320 KS, spremnik vode kapaciteta 5000 litara, crpku srednjeg i visokog tlaka MAGIRUS MPH 230, 3000 l kod 10 bara i 400 l kod 40 bara, dva navalna vitla (60 i 100 m) s turbo mlaznicama te mlaznice za pranje ceste.

sjever.hr

11.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.