Now Reading:
VELIKA FOTOGALERIJA: 15. „Bitka za Čanjevo” – Utvrda je obranjena!
Full Article 3 minutes read

VELIKA FOTOGALERIJA: 15. „Bitka za Čanjevo” – Utvrda je obranjena!

Općina Visoko i udruga Praškocijeve haramije Čanjevo-Visoko ove su subote, 15. put zaredom, organizirali Bitku za Čanjevo, povijesnu manifestaciju koja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja.

Riječ je o prikazu života stanovnika utvrde u srednjem vijeku, odnosno 1590. godini o kojoj postoji najviše podataka te o bitci s Turcima. Ove je godine program započeo rekreativnom biciklijadom od središta općine do utvrde Čanjevo u organizaciji Biciklističkog kluba Guvernal, a nakon podizanja logora vitezova/haramija, sve je bilo spremno za opsadu grada Čanjeva sa sudionicima, Praškocijevim haramijama, te noćni napad na utvrdu. Domaćinima su se u boju pridružili vitezovi Srebrnog Zmaja iz Zagreba te vitezovi Reda sv. Nikole iz Varaždina.

Zadovoljan što se unatoč okolnostima „Bitka za Čanjevo” uspjela održati bio je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković. 

– Ovo je jubilarna 15. bitka i upravo mi je zato posebno drago što smo uspjeli organizirati našu manifestaciju kako bi se nastavila tradicija. Ovaj je prikaz bitke osmišljen da bismo doprinijeli popularizaciji utvrde Čanjevo na kojoj se arheološka istraživanja provode 20-ak godina, a trenutno su pri kraju. Paralelno s time radi se i na sanaciji otkopanih zidova. Do sad je uloženo od strane Ministarstva i Općine preko 2 milijuna kuna, a imamo i pripremljen projekt prezentacije i obnove, za koji je troškovnikom predviđeno oko 3,5 milijuna kuna kako bi se podigli zidovi i kako bi utvrda, što je i bio cilj od samog početka, bila zanimljiva i sigurna za posjetitelje kao turistička atrakcija – rekao je načelnik Mateković.

Dodao je kako su projektom predviđena dva atraktivna vidikovca smještena na kulama. 

– Imamo i dosta vrijednih arheoloških nalaza koji su zasad pohranjeni u Osnovnoj školi Visoko, a s projektom koji je također ide kraju, a to je obnova i uređenje našeg društvenog doma, predviđeno je mjesto gdje bi bio muzej i knjižnica kako bi se adekvatno smjestili svi ti nalazi – rekao je načelnik Općine Visoko. 

Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je kako je sama manifestacija krenula.

– 2000. godine krenula su prva preliminarna arheološka istraživanja utvrđivanja kvalitete utvrde Čanjevo. S obzirom da su polako davala rezultate, mi smo pet godina kasnije formirali jednu udrugu Praškocijeve Haramije jer smo smatrali da će same zidine biti interesantne svima, a nakon toga da je potreban i sadržaj. Preko Udruge pokušavamo dati ovom lokalitetu život odnosno sadržaj – rekao je Stričak te zahvalio svima koji su u ovih 20-ak godina sudjelovali i pomagali u svim aktivnostima te omogućili da se manifestacija uzdigne na viši nivo.

– Kada govorimo o ovom lokalitetu, bitno je naglasiti prirodne ljepote, kulturnu baštinu, tradiciju, običaje, povijest, gastronomiju te određene sportski sadržaji, a sve to zajedno trebalo bi biti pokretač turizma ne samo mjesta Čanjevo i općine Visoko, nego i cijelog ovog kraja – rekao je saborski zastupnik.

Manifestaciju je u društvu saborske zastupnice Natalije Martinčević posjetio i varaždinski župan Radimir Čačić koji je pohvalio inicijativu začetnika ovog projekta. Istaknuo je da je zahvaljujući inicijativi i dugogodišnjim istraživanjima otkrivena utvrda gdje je 1590. boravila stalno jedna postrojba od 32 vojnika – haramija.

sjever.hr 04.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.