Now Reading:
Župan Kolar obišao radilište kod OŠ u Maču: „Najteži dio radova je završen, rok će biti ispoštovan”
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar obišao radilište kod OŠ u Maču: „Najteži dio radova je završen, rok će biti ispoštovan”

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar danas je obišao radilište na kojem se gradi novi zabatni zid sportske dvorane Osnovne škole Mače.

Riječ je o školi u kojoj je tijekom 2019. i 2020. godine napravljena kompletna energetska obnova škole, novog i starog dijela, kao i sportske dvorane te kanalizacije i kotlovnice, a vrijednost radova iznosila je oko 1,5 milijuna kuna. Sada se, međutim, pojavio i jedan problem:
-Mi smo u Maču, na žalost, imali problema sa zabatnim zidom sportske dvorane, gdje je zemlja radila pritisak i postojala je mogućnost urušavanja tog zida. Bili smo prisiljeni projektirati novi potporni zid visine 5 metara, dužine 20,8 metara, s 1,2 metra odmaka od zabatnog zida, kako bi spriječili pritisak na taj zid i njegovo urušavanje, to znači i urušavanje same sportske dvorane – rekao je župan.

Ukupna vrijednost radova, uključujući i nadzor je 755 tisuća kuna.
-Znači, u dvije godine smo više od 2,2 milijuna kuna uložili u Osnovnu školu u Maču. Radovi su bili vrlo komplicirani zbog dubokih iskopa, trebalo je osigurati i alternativni pristup gradilištu, međutim moram reći da je unatoč svemu najteži dio radova izvršen, na čemu čestitam izvođaču radova Eti inženjeringu koji je napravio izuzetno izazovan i težak posao, bez ikakvih komplikacija na gradilištu. Imamo rok od 45 dana, 8. rujna smo uveli izvođača u posao i taj će rok biti ispoštovan – naglasio je Kolar.

Mladenka Mikulec, načelnica Općine Mače, kazala je kako je riječ o školi koju treba cijeniti i stvarati u njoj sve bolje sigurnosne uvjete:
-Imamo odličnu suradnju sa Županijom, koja je prepoznala sve potrebe u Maču i koja je u nekoliko faza ulagala u našu školu. Sada možemo reći da je sigurna i energetski obnovljena.

Ravnatelj OŠ Mače Vladimir Grudenić rekao je kako je sigurnost i energetska učinkovitost ovime podignuta na visoki nivo.

-Vjerujem da je riječ o nadstandardu za područje naše županije, a vjerujem i šire. Sada moramo krenuti u obnovu područne škole u Peršavesi, gdje očekujemo da ćemo ulaganjima kroz 2-3 godine uspjeti isto tako napraviti sve da bi ta škola bila moderna, mala škola i da bi zadovoljavala sve potrebe koje imaju učenici u toj školi – rekao je ravnatelj.

U Maču se radi i na cestovnoj infrastrukturi

Unatoč složenoj situaciji u cijeloj Hrvatskoj i privremenoj obustavi brojnih radova, u Krapinsko-zagorskoj županiji razmišlja se i o cestovnoj infrastrukturi, odnosno rekonstrukciji i modernizaciji cesta.
-Ja sam dao nalog Upravi Županijskih uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije da ravnatelj obiđe sve gradonačelnike i načelnike i da napravimo detaljnu analizu stanja županijskih cesta na području županije te vidimo koji bi to bili prioriteti u obnovi. Naime, razmišljali smo dignuti 20 milijuna kredita i napraviti novi investicijski ciklus. S obzirom na Covid-19, pad gospodarstva, pad prihoda, mi smo privremeno zaustavili tu mjeru, međutim razgovaramo s Vladom RH i nadležnim ministarstvima bi li takva vrsta investicija mogla ući u novu financijsku omotnicu, odnosno novu financijsku perspektivu. Zbog toga i sada projektiramo, čak mogu reći i ubrzano, upravo ovakve dionice koje su nam kritične, a ova dionica Mače-Poznanovec jest kritična, kako bi pokušali već sljedeće godine aplicirati na EU fondove, graditi čitavu dionicu, sa svom infrastrukturom koja je potrebna da zadovolji i sigurnost prometa i standard 21. stoljeća. Ne bude li to moguće, napravit ćemo ponovo adaptaciju cesta po dionicama i odmah ih na proljeće predstaviti javnosti, tako da će svaki mještanin naše županije točno znati u koje vrijeme dolazi rekonstrukcija ili modernizacija njegove ceste na red, a to je izuzetno bitno – rekao je župan Kolar.

Načelnica Mikulec je istaknula je da sa Županijom odlično surađuju i kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi.
-Imamo nekoliko zahvata koji su u dogovoru ili u početnoj fazi. Najavit ću asfaltiranje jedne dionice županijske ceste od Peršavesi prema Delkovcu, pokušat ćemo obuhvatiti čim veću dionicu. Vrlo važna je i županijska cesta od Mača prema Poznanovcu. Tamo su veliki problemi s oborinama, preljevima, plavile su i poneke kuće u situacijama kad su bile nepredvidive oborine. Odličnom suradnjom i Županijskih cesta i Hrvatskih voda riješeni su kanali – kazala je načelnica te dodala da je trenutno u fazi projektiranje te županijske ceste, kojim će biti obuhvaćena i kanalizacija i oborinska odvodnja, izgradnja nogostupa te presvlačenje asfaltom kompletne dionice.

ak/sjever.hr

01.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.