Now Reading:
Županijska skupština – Čačić: Relativno pristojno smo se izvukli iz krize
Full Article 5 minutes read

Županijska skupština – Čačić: Relativno pristojno smo se izvukli iz krize

Sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije počela je oproštajem i zahvalom na suradnji zamjenika župana Tomislava Paljaka koji od sutra preuzima dužnost državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Potom je župan Radimir Čačić podnio izvješće o radu u prvoj polovici ove godine koje je prihvaćeno većinom glasova. Istaknuo je da je u cilju očuvanja radnih mjesta i likvidnosti obrtnika s područja Varaždinske županije, čije poslovanje je ugroženo pandemijom koronavirusa, iz županijskog Proračuna za 2020. godinu isplaćeno 1.697.500 kuna pomoći za 557 obrtnika. Varaždinska županija objavila je javni poziv građanima za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća na području Varaždinske županije, na koji je zaprimljeno 807 prijava. Spomenuo je i da je Centre izvrsnosti u školskoj godini 2019./2020. pohađalo 889 učenika s kojima radi 147 mentora, uz osiguravanje prijevoza i prehrane. Osnovna su 2 nova Centra izvrsnosti, Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest pri Drugoj gimnaziji Varaždin te Centar izvrsnosti za likovnu umjetnost pri Srednjoj strukovnoj školi Varaždin. Projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ u školskoj godini 2019./2020. obuhvatio je 994 djece iz 32 županijske osnovne škole. Za provedbu projekta osigurana su sredstva u iznosu od 951.506,50 kuna iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Za preostalih 2446 djece koja nisu ušla u ovaj projekt, a zadovoljili su kriterije, školsku prehranu je osigurala Varaždinska županija i to u iznosu od 2.228.422 kuna. Nastavilo se sa sufinanciranjem prehrane srednjoškolaca u riziku od siromaštva. Tu je mogućnost iskoristilo 89 učenika županijskih srednjih škola za koje je u prvom polugodištu školske godine 2019./2020. iz županijskog proračuna izdvojeno 35.000 kuna. Dodao je i da je projektom „Kuće za odmor s pričom“ privatni smještaj u županiji podignut na višu i kvalitetniju razinu. Sada je ukupno 34 nositelja standarda s 154 kreveta. U Županijskom proračunu za 2020. osigurano je 1,1 milijuna kuna radi unapređenja kvalitete turističkih usluga kao i povećanja smještajnih kapaciteta.

Na dnevnom redu su bili i izvršenje županijskog proračuna za prvu polovicu ove godine te treći ovogodišnji rebalans proračuna, koji su prihvaćeni većinom glasova. Prihodi i primici u prvoj polovici ove godine su 118,5 milijuna kuna odnosno 42,4 % godišnjeg plana, a rashodi i izdaci 115,2 milijuna kuna odnosno 39,6% godišnjeg plana.

Rebalansom se prihodi i primici, kao i rashodi i izdaci planiraju na razini od 284.697.488 kuna i smanjuju se za 6.509.875 kuna, odnosno 2,2% u odnosu na druge izmjene i dopune proračuna.

Najveće promjene u rashodima poslovanja je na naknadama građanima i kućanstvima, odnosno povećanje od 1,3 milijuna kuna zbog povećanja stavke namijenjene sufinanciranju energetskih certifikata građana. Najveće promjene predlažu se unutar rashoda za dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini, odnosno smanjenje od 7,4 milijuna kuna, uslijed usklađenja planskih vrijednosti s dinamikom realizacije projekata. Najveće je smanjenje na projektu izgradnje OŠ Martijanec, čija realizacija se u većoj mjeri prebacuje u iduću proračunsku godinu.

– U ovoj županiji relativno uspješno držimo pod kontrolom proračun u cjelini. Prihodi i primici su na 42,4 posto od polugodišnjeg plana, izvorni dio je ostvaren s 23 posto manje, dakle ozbiljno smanjenje, ali s obzirom da smo imali ozbiljno povećanje na drugim izvorima, na kraju smo ostvarili i višak prihoda. Ne samo da nismo u minusu, nego smo u suficitu i to je dobra vijest. Ono što možemo reći je da su to primarno namjenske pomoći, decentralizirana sredstva, sve je to rast koji nam je pokrio ove minuse, a ono što je još važnije u cijeloj toj priči je rebalans koji govori o tome kako ćemo završiti godinu. Završit ćemo godinu sa smanjenjem od svega 6,5 milijuna, dakle 2,3 posto, a imali smo naznake da bi se mogli kretati između 7 i 8 posto. Bolje smo se udali, nego što smo se nadali i relativno pristojno smo se izvukli iz ove krize – izjavio je župan Čačić.

Županijska skupština jednoglasno je poduprla projekt izgradnje „Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU varaždinske u Domovinskom ratu“ jer se ostvaruju njezini strateški ciljevi senzibilizacije javnosti u promicanju vrijednosti i digniteta Domovinskog rata na području Varaždinske županije. Projekt će se sufinancirati sa 60 tisuća kuna.

Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin dana je suglasnost za dodatno kreditno zaduživanje putem dugoročnog kredita, u ukupnom iznosu do 2 milijuna kuna u svrhu financiranja vantroškovničkih radova realizacije investicija energetske obnove zgrade Doma.

Kreditno zaduženje odobreno je i Županijskoj upravi za ceste, u iznosu od 15 milijuna kuna u svrhu financiranja ulaganja u održavanje županijskih i lokalnih cesta na području Varaždinske županije.

n.kalajdžija/sjever.hr

30.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.