Now Reading:
Zbog povoljne epidemiološke slike u Varaždinskoj županiji ponovna mogućnost pratnje pri porodu u Općoj bolnici Varaždin
Full Article 3 minutes read

Zbog povoljne epidemiološke slike u Varaždinskoj županiji ponovna mogućnost pratnje pri porodu u Općoj bolnici Varaždin

Opća bolnica Varaždin svakodnevno prati razvoj situacije uzrokovane koronavirusom u Varaždinskoj županiji, pa tako i u Hrvatskoj, a sve kako bi na najbolji mogući način odgovorila izazovima koji su stavljeni pred nju, a da se pritom ne naruši zdravstvena skrb pacijenata.

– Zbog narušene epidemiološke slike Opća bolnica Varaždin u dva je navrata donijela Odluku o privremenoj obustavi mogućnosti pratnje na porodu. Prvi puta smo to učinili odmah na početku epidemije koronavirusom u Hrvatskoj, da bi u lipnju ove godine, a na temelju tadašnje povoljne epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj, među prvim rodilištima u Hrvatskoj omogućili ponovno prisustvo pratnje pri porodu uz poštivanje svih protuepidemioloških mjera. Zbog narušene epidemiološke slike u Varaždinskoj županiji krajem kolovoza, kada smo imali 50-tak aktivnih slučajeva zaraze, a na dnevnoj bazi diljem Hrvatske troznamenkastu brojku oboljelih od koronavirusa Povjerenstvo za bolničke infekcije Opće bolnice Varaždin ponovno je donijelo Odluku kako pratnja prilikom poroda nije dozvoljena. Međutim, kako je unatrag tjedan dana vidljiv trend opadanja broja novooboljelih u odnosu na ljetno razdoblje, te se smanjio broj aktivnih slučajeva, a epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji je zadovoljavajuća, od danas, 28. rujna, u Općoj bolnici Varaždin ponovno se dozvoljava prisustvovanje pratnja pri porodu – otkrio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, te naglasio kako je ponovno riječ o privremenoj Odluci koja ovisi o razvoju epidemiloške slike u Varaždinskoj županiji.

Njenim ponovnim narušavanjem zbog virusa COVID-19, Povjerenstvo za bolničku infekciju OB Varaždin, ponovno će morati razmatrati pitanje prisustva pratnje na porodu.

Pravila za pratnju ostat će ista kao i do sada. Prilikom ulaska u zgradu varaždinskog rodilišta pratnja će morati proći trijažu, odnosno mjerit će joj se tjelesna temperatura, te će morati ispuniti epidemiološki obrazac. Njega se može naći i na službenoj mrežnoj stranici Opće bolnice Varaždin (https://obv.hr/vazne-obavijesti/upitnici-pacijente-o-epidemioloskoj-anamnezi-441/), te ga popunjenog donijeti sa sobom. Ulaz u zgradu će se dozvoliti ukoliko je negativna epidemiološka anamneza, odsutni respiratorni simptomi i normalna tjelesna temperatura. Također, pratnja će sa sobom morati donijeti zaštitnu masku. Kako se zbog trenutne epidemiološke situacije, tečaj za trudnice neće održavati do daljnjega, pratnja rodilji u rađaoni trenutno je moguća i bez potvrde o završenom trudničkom tečaju. I dalje će pratnja moći biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu te životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola.

– Ovim putem kao ravnatelj varaždinske Opće bolnice želim zahvaliti svim našim pacijenticama, kao i članovima njihove obitelji na razumijevanju i strpljenju. Upravo iz tog razumijevanja tijekom ovog razdoblja između rodilja i varaždinskih primalja koje su dio stručnog multidisciplinarnog tima u varaždinskom rodilištu razvila se jedna mirna i dobra suradnja te kvalitetna komunikacija koja je rezultirala sigurnim završetkom trudnoća. Samo zajedničkim snagama i naporima, u ovo neizvjesno vrijeme, ipak su uspjeli porod učiniti jedinstvenim događajem kojeg će se naše pacijentice, sada već majke, sjećati cijelog svog života – istaknuo je Kudelić.

sjever.hr

29.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.