Prijem za novoimenovanog biskupa Križevačke eparhije mons. Stipića. Župan Koren: „Dobili ste veliko povjerenje i siguran sam kako ćete ambicije pretvoriti u projekte”

Župan Darko Koren u ponedjeljak, 28.rujna je u prostorijama Županijske uprave održao svečani prijem za novoimenovanog biskupa Križevačke eparhije mons. Milana Stipića koji je stigao u pratnji katedralnog župnika o. Mihajla Simunovića.

Župan je čestitao novom biskupu Stipiću na imenovanju  uz želje da u svojem poslanju i odgovornoj dužnosti kao duhovni pastir Križevačke eparhije ispuni sve planirane ciljeve.

-Vjerujem kako ste u svojem poslanju i u novoj ulozi koju ćete obnašati već isplanirali mnogo zadataka i ciljeva, a posebno nam je drago što ste tijekom upravljanja eparhijom kao apostolski administrator u dogovoru sa Svetom Stolicom prije nekoliko mjeseci vratili sjedište Križevačke eparhije u Križevce. Na području naše županije djeluju tri biskupije i to je veliko duhovno i kulturno bogatstvo za stanovnike, a na nama je da svaki sa svoje strane brine o dobrom funkcioniranju vjerskih zajednica. Županija u okviru svojih mogućnosti svake godine sufinancira programe i projekte vjerskih zajednica te obnavlja sakralne objekte jer očuvanje kulturne baštine jedno je od temelja opstojnosti našeg naroda i tradicije. Dobili ste veliko povjerenje i siguran sam kako ćete ambicije pretvoriti u projekte koji će dati velikih rezultata u duhovnom rastu stanovnika županije – kazao je župan čestitajući novom biskupu na imenovanju.

Biskup Stipić je uz zahvalu istaknuo odličnu dugogodišnju suradnju eparhije i Županije te naglasio kako će na svojoj novoj dužnosti raditi na duhovnom i kulturnom polju te stvaranju žive crkve kroz pastoralne i župne projekte.
-Bez materijalnog se ne može, no ono u konačnici ništa ne vrijedi ukoliko ne radimo na bogatstvu duha i projektima koje će biti usmjerene na okupljanje djece i obitelji, vjernika i onih koji vjeru tek traže u živu crkvu i zajednicu koja će ponuditi duhovni napredak. Naša eparhija je teritorijalno vrlo široka i drago nam je da je središte ponovno vraćeno u Križevce jer ondje povijesno i pripada. Želimo biti poveznica među ljudima kroz naše duhovne i kulturne sadržaje kojih je uistinu mnogo. Zahvalni smo na pomoći koju ste nam pružali svih ovih godina, suradnja je od izuzetnog značaja i siguran sam kako ćemo odnose još više produbiti na korist svih ljudi koji žive na ovom području – kazao je biskup Stipić te zahvalio Županiji, svim svojim suradnicima i prethodniku, umirovljenom vladiki Nikoli Kekiću na učinjenom za eparhiju.

Čestitkama novom biskupu su se priključili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjel za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, Ana Mušlek i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, koji su biskupu Stipiću poželjeli uspjeh u radu.

Na svečanom prijemu se razgovaralo i o biskupskom ređenju koje će se održati sredinom listopada, a spomenimo kako je biskup Stipić za geslo svoga biskupskog služenja uzeo riječi Psalma 117 (118), 17: ”Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja”.

www.sjever.hr

29.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.